Омбудсманът Мая Манолова внася пет кандидатури за свои заместници, между които бившият министър на правосъдието от кабинета „Борисов 1” Диана Ковачева, а другите четирима са Деница Димитрова, Хюсеин Исмаил, Айсун Авджиев и Анжелика Цокова. Това обяви Мая Манолова на брифинг в НС.

Всички са от НПО сектора, отговорят на изискванията на закона и имат опит в защитата на човешките права. Манолова е убедена, че трябва да има избор за заместник-омбудсман, а не просто назначение подпечатано в пленарна зала. И очаква парламентът да организира публична процедура по тяхното изслушване.

Манолова засегна и друга тема- безобразията на дружествата монополисти трябва да бъдат прекратени. В началото на януари 2016 г. ще организира обществена дискусия по проблемите, които „Топлофикация“ създава на българските граждани. „Като национален омбудсман ще посветя една голяма част от времето си да защитавам гражданите от издевателствата на монополите “, зарече се тя. Мая Манолова работи по няколко законопроекта.
Първият е за уреждането на статута за рибарското селище в Бургас и уреждането на един затлачен проблем, с който са се ангажирали много депутати.

Това ще се случи със съответни промени в Закона за рибарство и аквакултури и препратки в Закона за устройство на територията. Ще предостави на премиера Бойко Борисов искане за присъединяване на България към две европейски конвенции – Истанбулска конвенция за предотвратяване на насилието срещу жени и за достъп до обществена информация, по които България е направила съответните промени в законодателството. Започнали са работа и по Закона за възрастните хора.

Подготвят също искане до Върховния административен съд за произнасяне с тълкувателно решение в кои случаи съдилищата би следвало да броят бюлетините при обжалване на местни избори. Ще внесат предложения за промени в Семейния кодекс за въвеждане на института за споделеното родителство. Манолова следи бюджета на НЗОК и текстовете от Закона за застраховането.