Иван-Костовата реплика "всички сме братовчеди", с която той отговаряше на обвиненията за корупция, оживя в устата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„В тази малка държава всички сме съученици и знаете, че всеки човек, където и да работи, по всяка вероятност ще има преплитане с някои от неговите съученици или близки", каза Цветанов в отговор на въпрос от репортер на OFFNews за обществените поръчки за скъпите джипове, която беше спечелена от съученик на земеделския министър Десислава Танева.

Зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че за него е много по-важно да се спазват законите, отколкото кой на кого е съученик. „Има си агенция за обществените поръчки, има си съответните финансови институции, които могат да проверят", категоричен беше Цветанов.

Според него това, че някой познава някого не го прави съпричастен към някакви злоупотреби.

Той оправда поръчката за скъпите джипове с ръста на приходите в ловните стопанства. „Има по-голям интерес, проявен от по-добри клиенти, които могат да бъдат в този ловен туризъм и от тази гледна точка трябва да се търси по-голямата сигурност и по-добрите възможности за всички тези по-заможни туристи, които обичат ловуването", коментира още Цветанов.

"Тези скъпи ловни туристи могат да използват и по-евтини джипове, но така са решили", така от своя страна председателят на земеделската комисия в парламента Румен Христов (РБ) коментира джиповете за 200 хил. лева, които са си поръчали от горските предприятия.

Той заяви още, че не знаел спечелилият обществената поръчка да е съученик на министъра на земеделието Десислава Танева.

Според Христов авторите на обществената поръчка са можели да се ориентират и към джипове родно производство. "Със сигурност са по-евтини, произвеждат се в Ловеч", коментира още той.

Пред OFFNews от левицата обявиха, че има много други сериозни проблеми в политиката на земеделския министър, за които трябва да ѝ бъде поискана оставката. Според говорителят на БСП Атанас Мерджанов случаят със скъпите джипове е само илюстрация на водената политика в сектора.

"Управлението, което и да е то, си позволява подобни решения, които рязко контрастират с всекидневния начин на живот на болшинството български граждани", категоричен беше Мерджанов.