Министерският съвет одобри проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата на България и Северна Корея.

Тя обхваща периода 2014-2017 г., пише в съобщението на пресцентъра на кабинета.
Изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до
разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството
в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта, допълват от МС.

Северна Корея е най-затворената държава в света. Тя е на последните места в класацията на "Репортери без граници" (RSF.org) за свободата на словото за 2014 г., всички медии са държавни и са контролирани от най-строга цензура, а населението няма достъп до интернет или до чуждестранни телевизии.

Решението на МС стана повод ГЕРБ за пореден път да поиска оставката на правителството –
заради отказ от европейския път и ценностите на България и насочване на страната ни в югоизточна посока.

Зам.-председателят на ПГ на партията Димитър Главчев каза пред журналисти, че ако населението иска да бъде насочено трайно на югоизток, той няма какво да каже, ако обаче българите искат да следват евроатлантическия избор на страната ни, щели да го покажат на евровота.
Главчев припомни, че кабинетът "Орешарски" в момента е в изолация от евроатлантическите ни партньори.

Колежката му Десислава Атанасова разясни, че задълбочаването на сътрудничеството със Северна Корея се предвижда да е в областта на медиите, архивите, библиотечното дело и спорта. Затова, според нея, сме можели
да очакваме връщането на манифестациите у нас.
А медиите ще ги отразявате, предупреди Атанасова.