Отпадане на задължението на рибарите с малки съдове за непромишлен риболов да водят риболовен дневник е една от основните промени в гласуваните на първо четене промените в Закона за рибарството и аквакултурите.

В мотивите на законопроекта е записано, че страната ни разполага с риболовен флот от над 3 000 риболовни съда. Във всички свои документи и официални изявления, Европейският съюз изразява подкрепата за насърчаване улова с такива малки съдове.

Измененията в закона са предложени от бургаските народни представители Иван Вълков, Димитър Бойчев, Румен Желев и Диана Йорданова, както и депутати от други избирателни райони.

В досега действащия закон беше предвидено да се води голям брой документация, от страната риболовците - счетоводство, риболовен дневник, периодични декларации, поддържане на касови апарати.

"Над 90 процента от българския риболовен флот, наброяващ 3000 съда, се използва основно за непромишлен риболов. Тяхната дейност е насочена към улова за собствени нужди, за допълване на доходи и запазване на занаята на местните рибари. На финала сме на приемането на важните облекчения за рибарите", коментира депутатът от Бургас Иван Вълков.