48-годишният Атанас Георгиев от Пазарджик спешно се нуждае от бъбречна трансплантация и датата за нея е насрочена - 13 януари в болницата “Рангьой“ във френския град Тулуза. Лекарите от Агенцията по биомедицина, Дирекция за органова трансплантация и здравното заведение- главният директор Ан Куреж и д-р Оливие Юо са изпратили писмо до Наско, че трябва да постъпи в лечебното заведение още на 30 декември, но в дарителската сметка на болния недостигат 10 000 лв., съобщава „Монитор”.Парите ще са му необходими за престоя там, а до Франция той ще бъде придружен от съпругата си Златка, която му е личен асистент и се грижи за мъжа си, тъй като вследствие на болестта е загубил зрението си. За френските лекари Наско е особен случай, тъй като те останали изумени как повече от 20 години мъжът е на хемодиализа. Болестта му се отключила през 1992 г., когато се разболял от бронхопневмония. Докторите овладели белодробното заболяване, но в резултат на лечението с антибиотик той развил пиелонефрит. Оттогава се започна ходене по мъките, разказва Наско. За да живее, три пъти в седмицата ходи на хемодиализа и изход за състоянието си вижда в трансплантация на бъбрек.

Благодарен е на д-р Симеонова от Фонда за лечение в чужбина, която го изпратила във Франция. Донор ще бъде майка му. Изследванията са показали, че имат тъканна съвместимост. Парите, които ще бъдат необходими за административни разходи, престой и хотел, възлизат на 26 000 лв. Досега в сметката му има 16 000 лв., събрани от благотворителни инициативи. 

Министерство на здравеопазването ще поеме самата операция на стойност 23 000 евро. Наско вече два пъти е ходил във Франция на предтрансплантационни изследвания и Здравната каса поела всички разходи за тях. Наскоро Наско имаше среща с посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан. и професор Ростенг, най-добрият лекар на Франция за 2014 г., който ще го оперира. До него стигнал, след като едно момче от хемодиализата в Пазарджик разказал за случая на Наско и французите изразили готовност да извършат бъбречната трансплантация.

Дори самите лекари от Франция пристигнали миналия месец в България, за да се запознаят със случая на Наско, допълва съпругата му Златка. Лекарите направо били шокирани как 20 години е издържал на хемодиализа, в това положение- ослепял е, има проблеми със сърцето и щитовидната жлеза, получили се вследствие на диализата. 

„Трудно хора доживяват до 20 години. Аз съм един от ветераните, може да се каже-най-дългогодишният пациент на хемодиализа“, намира сили да се шегува 48-годишният Наско. 

Денят му минава вкъщи, на легло е през повечето време, защото е отпаднал и не може да излиза. „Отчуждил съм се от хората. В началото излизах, но като ни срещнат хора-поздравяват само жена ми, а мен все едно не ме виждат, болно ми е. Доскоро не виждах изход, но сега като имам потвърждение от френската болница имам надежда, че доброто може да се случи. Както се казва“ по Коледа стават чудеса“, не крие надеждата си за оздравяване младият мъж. За да му помогнат да събере парите са направени два благотворителни концерта и един базар. 

„Дано да имам късмет и да ми направят трансплантацията“, надява се Наско. Той е обнадежден, тъй като клиниката в Тулуза била на световно ниво, извършват се всякакви трансплантации. Отношението във Франция е различно-там ценят човешкия живот-няма болен, няма здрав, отношението е еднакво към всички. Въпреки че е болен Наско не престава да мечтае-да види светлината, хората, птиците, морето. Виждал съм го и преди-бях моряк. Искам да общувам с хората, макар че те станаха много лоши и се промениха към човешкото нещастие. В дарителската сметка някои са пускали по 5 лв., само и само да ми помогнат. От Финландия са ми пускали - 7 евро, да се включат в кампанията. Докато бизнесмените с много пари ги няма, и не желаят да ми помогнат“, някак тъжно прави равносметка за съпричастността и отзивчивостта на непознатите хора. Благодарен е на свой приятел от Пещера, който му платил самолетните билети за 2000 лв. Кметът Тодор Попов-също му помогнал.

Банковата сметка за дарения на Атанас Георгиев е: BG37STSA93000022728561, STSABGSF-Банка ДСК