Над 1 300 000 българи са под линията на бедността, която е 251 лева. Това са най-вече пенсионери. Те трябва да бъдат подпомогнати, обсъждаме го с финансовия министър. Става дума за еднократна финансова подкрепа в размер на 30 лева. Това заяви социалният министър Хасан Адемов в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите му трябва да има критерии. Хората, които надвишават границата за получаване на средствата с 10 лева, пак ще могат да се възползват, обясни социалният министър.

Знам, че е малка сума, но държавата иска да ги подпомогне, заяви още той. Адемов подчерта, че това е идея и все още се обсъжда.

Попитан дали това не е масово купуване на гласове преди изборите, той отговори, че те са доказали, че това не е така, защото са последователни в мерките си.

"Идеята ни е съвсем добронамерена, а и политическа лоялност няма как да се купи с 8 млн.лева", подчерта той.

"Най-големият проблем е ранното пенсиониране, т.нар. Параграф 4. Големият проблем е, че в техните индивидуални партиди, които влизат в параграфа, няма регулярно постъпване на осигуровки. Искаме да дадем едно добро решение, а не да отложим проблема. Това, което направиха от ГЕРБ е да натоварят едно и също поколение. Убедени сме в това, че ще се увеличи възрастта. Това не е начинът - като веднъж им увеличим възрастта, веднъж да им увеличим стажа", подчерта Адемов.