Църквата и държавата ще обединят усилия срещу мераците на вселенския патриарх Вартоломей да заграби българския храм „Свети Георги” в Одрин. Това съобщиха източници от Светия синод след състоялата се среща между патриарх Неофит и външния министър Даниел Митов пред „Телеграф”.В хода на разговора в Синодалната палата вчера Митов и патриарха обсъдили скандала с одринския храм „Свети Георги” на 29 ноември, когато се честваше 127-годишнината от блажената кончина на първия български екзарх Антим I. Тогава според очевидци, гръцки духовници са водили службна на гръцки, а българският свещеник е бик изтикан настрани. 

Вселенският патриарх за пореден път поискал да се махне паметникът на Антим I, който се намира в двора на втория български храм в Одрин – „Св. Св. Константин и Елена”. От синода му обясниха, че църквата няма това право, тъй като монументът е поставен там по инициатива на Съюза на тракийските дружества. 

След този случай от външно министерство поискали да разберат какъв е статутът на църквата „Свети Георги” в Одрин. Храмът е български, но се намира под юрисдикцията на Вселенския патриарх. В срещата между патриарх Неофит и министър Митов са участвали митрополитът ни в САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Западно- и Средноевропейският Антоний, неврокопският Серафим.

„Архиереите призоваха държавата и обществените организации в своите действия извън пределите на страната, които касаят църквата, да се допитват и да координират своите действия с БПЦ, за да се избегнат занапред усложнения в международните отношения”, се казва в официалното съобщение на синода за срещата.

От своя страна министър Митов е заявил „готовността на външното министерство и задграничните представителства на България да подкрепят духовенството в грижата за българите в чужбина и винаги, когато могат, да са в помощ на БПЦ”.