Публичен линч срещу председателката на общинския съвет в Пловдив Савина Петкова /РБ/ спретнаха съветници от ГЕРБ. Тя беше ругана за това, че миналия петък се срещнала в кабинета на областния управител Здравко Димитров с Мая Манолова. Там омбудсмана упрекна кмета Иван Тотев, че не е изслушал жителите на кв. "Прослав", които негодуват от изградената пасарелка над жп линията Пловдив-София.

Огънят поде Спас Гърневски. "Най-жалкото в случая е, че обвиненията си г-жа омбудсманът към кмета на Пловдив отправи от кабинета на областния управител Здравко Димитров в присъствието на председателя на общинския съвет Савина Петкова. Необяснимо е мълчанието на губернатора и на председателката", отсече Гърневски. Той призова двамата да се разграничат публично от Манолова. 


Спас Гърневски даде начало на атаката срещу председателката и после прочете стихотворение.

Залпът продължи съветникът от ГЕРБ Гошо Къчков. Той обясни, че въпросната пасарелка в "Прослав" е изградена от НКЖИ с европейски средства и това е изискване от Брюксел. Такива съоръжения имало на още четири места в България.

Остри критики към Петкова отправи и Веселин Маневски от ГЕРБ. "Когато участвате в такива срещи, е важно да се обозначите в качеството на какво лице сте там. Другото е политическа фриволност. Гласувах за Славчо Атанасов и после съжалявах. Сега гласувах за вас. Бъдете една от нас и защитете гражданите на Пловдив", продължи с наставленията той. 


Гошо Къчков от ГЕРБ продължи да заклеймява Петкова.

Председателката слушаше и не репликираше. Иван Петков от БСП тръгна на атака срещу Гърневски. "Още ви звучат залповете на "Аврора" в главата. Толкова много стихове за партията сте написали", заяви той.

Гърневски не му остана длъжен. "Такава подкрепа от столетницата за моето скромно творчество! Аз продължавам, г-н Петков, да пиша стихове за партията и в този миг извади лист и зачете стихотворение, озаглавено "След местните избори".

Протести вдигат партийо зелена

за вид изчезващ алармират днес,

че от огромната ти посестрима червена

останали са само петимата от РМС. 


Съветникът от ГЕРБ Веселин Маневски също нападна председателката.
 

В края на дебата Савина Петкова обясни, че като съветник е длъжна да уважава избирателите и да се среща с тях, като ги изслушва. "Никой от вас не е присъствал на срещата с омбудсмана", обясни тя. И допълни, че се е информирала за проблема с пасарелката в "Прослав" лично от кмета Иван Тотев. "Мая Манолова представлява институция и със Здравко Димитров не можем да носим отговорност за нейните думи и прессъобщения", отвърна Петкова.