Когато има колективен орган, който се състои от 25 членове, нормалното разделяне на 2 колегии означава 13 на 12. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов преди заседанието на ВСС.

Съотношението 14 на 11 още от самата цифра води до извод за дебаланс, според Панов. „Второ, защо трябваше да се пита Венецианската комисия, след като никой не се съобрази с нейното решение и с това, което тя направи като констатация. Много е важно решенията за назначаване,

повишаване, освобождаване от длъжност, избор на административни ръководители на съдиите да се вземат от органа, в който да има мнозинство от съдии”, каза Панов. Той посочи, че председателите на ВКС и на ВАС се избират по процедура, която предполага произнасяне на ВСС и в този смисъл и двете длъжности не се избират от съдии. „Ето защо колективният орган, т. нар колегия на съдиите е необходимо да има мнозинство от съдии – нещо, което вчера не беше постигнато”, допълни той.

Панов коментира, че оставката на министъра на правосъдието е била една предизвестена смърт. „Предизвестена от т.нар. исторически компромис, който компромис е най-окастреният вариант на идеите, които фигурираха в актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Тоест при едни много окастрени промени, следващата стъпка е допълнително да се направят стъпки назад”, каза той.

Панов, който вчера беше в парламента каза, че Христо Иванов му се видял много самотен - сам оставен там. „Когато се гласуват промени на конституцията, когато това има огромно значение за цялата страна - нормално е той да има подкрепата и на кабинета, и на представителите на кабинета”, посочи той и допълни, че не е видял такава подкрепа. Председателят на ВКС посочи и че „г-жа Янева и г-жа Ченалова сега вече спокойно могат да бъдат избрани за генерални адвокати”.

А иначе на въпрос за гласуването вчера в парламента, Панов коментира само, че му е приличал по-скоро на етюд, в който всеки имал предварително определена роля и тук посочи, че оставката на министъра на правосъдието е била предизвестена смърт от т.нар. исторически компромис.
Законът за съдебната власт (ЗСВ) е другата част, която е много важна за продължаване на реформата. Говорихме вече за няколко стъпки и етапи – говорихме за конституционните промени, ЗСВ, процесуалните закони, промените в образованието, както и много други стъпки, които трябва да направи България, посочи той. Лозан Панов заяви, че до този момент имаше дебат, имаше обиколки по различни места – по апелативните райони, чуха се мненията на колегите.

„Искрено се надява тези идеи, които колегите споделиха с представителите на МП, да бъдат инкорпорирани в закона и това да стане по-скоро. Нека да спомена и още нещо - съдебната карта, натовареността, всички онези промени - оптимизирането на администрацията, оптимизирането на състава на съдебните институции, са път, който ние трябва да извървим и за да можем да го направим трябва наистина да има воля за това. За съжаление вчера политическата воля по-скоро беше насочена към това да се произведе един продукт, удобен за Брюксел, за да може да се покаже, че нещо се случва, а всъщност, това не е така, заяви председателят на ВКС.

Това, че в законопроекта не се коментира темата за прекратяване на дейността на този ВСС означава, че промените на конституцията не са били с цел да сменят едни хора с други. „ВСС в този състав смятам, че е показал, че може да работи. Вярвам, че това може да се случи с разделението на колегиите”, каза Панов.