Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система.

За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта.

Това се казва в изявление на президента Росен Плевнелиев във връзка с текста в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Изборен кодекс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

За пореден път в проект на закон намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг. Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове. Нещо повече, изпращането на този проект във Венецианската комисия с изричната уговорка в него, че през 2014 година се планират избори за президент, представлява по същество и опит да се потърси международна легитимация на този план.

Още по-притеснително изглеждат и поредицата съвпадения, които допълват съдържанието на този параграф 12 от Изборния кодекс и в които, за съжаление, освен политически сили и медийни олигарси са впрегнати и държавни институции. Призовавам всички демократично мислещи българи да се противопоставим заедно на задкулисните сценарии", се казва в изявлението на Плевнелиев.