Има голяма обвързаност между българските криминални среди и ндрангетата – италианската мафия. Твърдението е на Антонио Никасо - университетски преподавател и световноизвестен експерт по въпросите на организираната престъпност. 

По думите му България става все по-важна в геополитическата сфера, свързана с наркотрафика. България е транзитна страна не само за кокаина, но и за хероина, както и за синтетичните наркотици.

Все по-често излизат сведения за 
връзката между ндрангетата, Южна Америка и пристанището във Варна
каза Никасо. Той обясни, че в България кокаинът пристигал от Южна Америка, а хероинът – от Афганистан.

Експертът е категоричен, че поне шест мафиотски семейства са обвързани с криминалния контингент в България - Врена Бонавентура, Белоко, Грандераки, Де Стефано, Пиромали и Молети. Това били едни сериозни семейства от ндрангетата, които са и доста силни. Те били обвързани както с трафика на наркотици, така и с пране на пари.

Най-новото, от тази година, е, че един от клановете на ндрангета, заедно с български криминални лица, са искали да
построят огромен хотел на нашето Черно море, инвестицията е трябвало да бъде 160 млн.евро
обяви Никасо. Това, което италианските власти са разбрали от СРС-та, е че един от брокерите в това семейство е говорел с друг участник от същата организация за този току-що приключен проект в България. Двамата са говорили и за останалите възможности, които България предлага.

В геополитически аспект има две апетитни страни за инвестиции от криминалните среди - едната е Ирландия, а другата – България, и двете – заради ниските данъци. Единствената голяма пречка, която все още е свързана с България, е езикът.

Езикът е единствената пречка да не нарастват криминалните инвестиции в България
обобщава Никасо.

"За съжаление, има много млади хора, които са готови да участват във финансови операции, добави той. Затова има риск тези инвестиции да минат през фирми, които са само за прикриване. Тези фирми са управлявани от български граждани, които смятат че ще решат проблема с безработицата, давайки своята помощ на мафията".

Ндрангетата е най-богатата организация в момента в света с 44 млрд. евро годишен приход, 29 млрд. от тях са от трафика на кокаин.