Юристът от "Атака" Явор Нотев предложи парламентът да отмени решението си от ноември, с което даде разрешение лидерът на "Атака" Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов да бъдат задържани.

Мотивът му - съдът на две инстанции е обявил, че задържането на двамата депутати е било незаконно. Налице е съдебен акт за търсене на отговорност на действия, които пряко засягат правата на гражданите Сидеров и Чуколов, посочи Нотев. Според него Народното събрание не трябва да мълчи за така развилите се обстоятелства. Затова предложи комисията, която ще обсъжда поредните две искания на главния прокурор за сваляне на имунитета на Сидеров, да даде оценка на действието и решението на парламента като  еразрешил задържането, защото е направило възможни незаконни действия на други институции.

Нотев поиска поредната комисия за имунитета на Сидеров да изготви доклад за по-нататъшния ход на процедурата и да се предложи проект за отмяна на решението за задържане Сидеров и Чуколов. Чисто морално нямаме право да стоим на страната на институциите, които нарушават закона, аргументира се той.  И напомни, че има решение на Конституционния съд от 1993 г., че такъв акт - отмяна на решение на Народното събрание, с което е дадено съгласие да бъде задържан Андрей Луканов, е в компетенциите на парламента.

Излиза от обхвата, каза председателстващият зам.-председател на парламента Димитър Главчев и отказа да го подложи на гласуване. В крайна сметка със 119 гласа "за", 10 "против" и 4 "въздържал се" депутатите създадоха нова комисия, но в същия състав, която за 7 дни трябва да се произнесе по искането на главния прокурор да се даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров за стари обвинения от 2011 г. и 2013 г. - съответно хулиганска проява в Батак и нападение над журналист от тв СКАТ при откриването на предишния парламент.

След гласуването Десислав Чуколов се възмути на колегите си: "Браво на вас, бе Отличници! " Давате ли си сметка, че действате по безобразен начин, попита ги той и продължи: "Главчев, ти ли нямаш неща, за които прокуратурата трябва да се задейства, Атанасова, ти ли нямаш, Караджов?" "Сега ви е лесно, но един ден ще го знаете какво е, това се връща и аз ще направя всичко възможно за това", закани се Чуколов.

Илиан Тодоров пък се обърна към управляващите, че са се превърнали в инструмент на политическата репресия.