Зад разстрелите на киевския Майдан стоят днешните високопоставени чиновници в Украйна, които се постараха да заметат следите си. Но ако ситуацията в страната се промени и започне обективно разследване, вероятно ще може да се докаже вината на убийците. Това казва в интервю за РИА „Новости” бившият украински президент Виктор Янукович. Според него, виновните са трима- Александър Турчинов, секретар на Съвета за национална безопасност и отбрана, Андрей Парубий, първи зам. Председател на Върховната рада на Украйна и депутатът Сергей Пашински.

„Тези трима души са непосредствени участници в кървавите събития, но нито веднъж досега не са извикани за разпит. Неслучайно са изчезнали факти, доказателства, всичко, което е можело да се унищожи, вече е унищожено”, казва още бившият украински лидер.

Янукович отрече бойците на „Беркут” да носят вина за убийствата по време на Майдана, като обясни, че върху тях се хвърлят чужди престъпления. „Ако наистина имаше факти, че те са разстрелвали по моя заповед, то дали през тези две години, в които не съм в Украйна, те нямаше да излязат наяве”, допълни бившият президент.

Той е категоричен, че от 22 февруари 2014 година всичко в Киев вече е било под контрола на радикалите и те носят отговорност за кървавите събития. Бившият украински лидер обясни и защо е отказал да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, което стана причина за свалянето му.

Според Янукович, той е направил това заради неизгодните условия, заложени от Брюксел за Украйна и опасността редица сектори на украинската икономика да рухнат при въвеждането на условията на споразумението в сила.