Родители ще протестират пред Народното събрание, защото в следващия бюджет не са заложени средства за увеличение на майчинството и детските надбавки, съобщи БНР в четвъртък. Освен в София, протести ще има в още 10 града, сред които Варна, Бургас и Русе. 

Исканията им са внесени в отворено писмо до Министерския съвет, Народното събрание, социалното министерство, президента и всички парламентарни групи, казват организаторите.

Първото е увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Родителите настояват да се намали периодът, въз основа на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, въведен през 2014 г.

Друго искане е да се обвързва минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първата и втората година на детето. Сред исканията е и бюджетът да поеме цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст.