Жестовете и гласът скоро ще станат популярни начини за управление на компютрите наред с клавиатурата и сензорния интерфейс. Предпоставки за това са появата на персонални компютри и ноутбуци с 3D камери и новата операционната система Windows 10 с нейния персонален асистент Cortana.

Gartner прогнозира, че към 2019 г. под управление на Windows 10 ще работят над 60% от персоналните компютри в света. По-рано анализаторите предсказаха рекордно бързо внедряване на Windows 10 в корпоративния сектор – очаква се до януари 2017 г. преход към новата платформа да предприемат около 50% от компаниите.

Дори ако половината потребители на Windows 10 започнат да издават команди с жестове или глас, тази функция ще се прилага на една трета от персоналните компютри в света, коментира Лилиан Тей, анализатор от Gartner.

Гласовото управление и жестовете носят със себе си нови приложения и повишена производителност в комерсиалния сектор. Така например, служителите в полеви условия могат да получат достъп до необходимите файлове и документи, без да се докосват до компютъра, както и да използват жестове за прелистване на страниците.

В домашна обстановка управлението с жестове и глас също се явява удобен начин за взаимодействие с компютъра. Например, с движение на ръката пред екрана може да се прелисти страница от кулинарна книга по време на готвене или да се отвори браузър с цел намиране и поръчка на необходимите продукти, поясняват анализаторите.