Бившият вече министър на правосъдието Христо Иванов е започнал да губи подкрепата на премиера Борисов с излизането на скандалните записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Имаше една поредица от събития, които започнаха със записите на Ченалова и Янева, откакто започнах да настоявам тези записи да бъдат проверени, срещу мен започна една доста сериозна пропагандна война и аз не получих никаква подкрепа, заяви Христо Иванов пред Нова телевизия днес.

Според него това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление. Този скандал се превърна в тест за управлението имаме ли сериозна антикорупционна политика, смята Иванов.

Вчера Иванов хвърли оставка заради приетите по различен от неговото предложение начин на конституционните промени в парламента.

Румяна Ченалова беше уволнена на база мое предложение за нейното дисциплинарно освобождаване. По никакъв начин не мога да бъда заподозрян за това, че одобрявам действията й, каза още Ивнаов.

Според него има само един начин, по който корупционните мрежи се разплитат и това е, когато някой от вътре започне да говори.

Депутатите отказаха да се въведе отчетност на главния прокурор. Оставката ми беше напълно предсказуема, защото още в първия ден бях заявил, че идвам с екипа си за конкретни задачи и ще остана до момента, в който те могат да бъдат реализирани. Вчера 200 депутати гласуваха за предложение на една малка партия, отмятайки се от подписите си и от това, което беше наречено „исторически компромис”. Те отказаха да направят и минимална стъпка за въвеждане на някаква форма на демократична отчетност на главния прокурор, обясни Христо Иванов.

През цялото време с г-н Борисов имахме изключително коректни отношения. Той винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се случат само неща, съгласувани с г-н Цацаров. Ние се опитахме по всякакъв начин да лавираме около него, обясни Иванов. Случи се това, което поиска главният прокурор. Ако той може да обърне парламента по този начин, неговото желание да се превърне в закон, не задаваме въпроси, а даваме отговори, коментира той.

На въпроса защо Бойко Борисов се съобразява с главния прокурор, Иванов отвърна: Трябва да попитате него.

В навечерието на идването на експертите от Европейската комисия главният прокурор заяви, че ще има проверка и от самото начало каза кой няма да бъде проверяван. Това е огромен проблем. И тогава, когато този, който няма да бъде проверяван, е самият той – това е двоен проблем, продължи Иванов.