Парламентарната група на Реформаторския блок, която е от 23-ма депутати, все още не е наясно дали Радан Кънев и Гроздан Караджов са вече независими народни представители. Двамата обявиха във фейсбук, че стават опозиция минути след гласуването в парламента на поправките на Конституцията.

„Групата на Кънев-Кунева-Лукарски е обявила подкрепа за правителството на Бойко Борисов преди година и никой днес не постави въпроса какво правим след като единият от тях - лидерът на ДСБ , минава в опозиция”, коментира депутат, избран от квотата на СДС.

ДСБ има 10 представители в тази парламентарна група. Един от тях - Гроздан Караджов , пак във Фейсбук обяви, че напуска и председателското място в комисията по съобщения и транспорт в Народното събрание.

Хората на Божидар Лукарски и Меглена Кунева, които са останалите 2/3 на реформаторския блок, обаче смятат, че Кънев и Караджов трябва да поставят пред парламентарната група въпроса дали реформаторите като цяло оттеглят подкрепа на правителството на Бойко Борисов. „Тази подкрепа сме я дали преди година и днес никой не постави въпроса дали тя отпада. Нека другата седмица да се постави този проблем на гласуване и тогава да вземем решение. Има време страстите да се уталожат”, обясни странното състояние народен представител от групата на Кунева.

Още във вторник консултациите в блока са показвали това – че Радан Кънев няма да наложи всички промени и ще излезе в опозиция и затова не е било взето общо решение, въпреки че ген.Атанас Атанасов, в отсъствието на лидера си Кънев, е помолил за обща позиция, каквато не е получил.

Сега обаче било странно как ДСБ ще е едновременно в опозиция и ще има министър. Здравният шеф Петър Москов е представителят на тази дясна политическа сила в правителството на Борисов. В кулоарите бяха категорични, че Москов няма да подаде оставка и това поставя партийния му шеф Кънев в нелепа ситуация. Оставка нямало да даде и Лукарски, който оглавява икономиката и е лидер на СДС.

Извън Кънев и Караджов повечето реформатори смятат, че причината за реакцията е силно преувеличена и претоварена с партиен егоцентризъм. Депутат попита риторично каква е разликата в прокурорската квота за ВСС да са 6 посочени от парламента и 6 посочени от гилдията, каквото искане бе на ДСБ и гласувания от парламента вариант 6 посочени от гилдията и 5 от парламента. Избирали се прокурори, които след това се еманципирали и не можело да има никакъв контрол върху техните действия. Радан Кънев се обяви за опозиция на мнозинството в парламента заради този детайл, който нямало да промени посоката на съдебната реформа.

А за наследника на Христо Иванов сред реформаторите се говори още от месец, когато в техните среди се питали чия кандидатура е бившият член на неформалната група „Протестна мрежа”, след като не е при Борисов от квотата на реформаторите. Той е бил лансиран от Радан Кънев в служебното правителство на Росен Плевнелиев и е останал като негова лична кандидатура в екипа на ГЕРБ.

След като Даниел Вълчев започна да говори за оставки в правителството, негови колеги са го заподозрели, че се готви за правосъден министър. "Оттук нататък ще се кандидатирам само за ролята на дядо Коледа вкъщи", обяснил на свои съпартийци бившият вицепремиер в правителството на Сакскобургготски. Той днес дори не се появи в парламента при обсъждането на промените в Конституцията.

Затова е по-вероятно Меглена Кунева като ресорен вицепремиер, който наблюдава и правосъдието, да бъде натоварена с министерски пост. Аналогична била ситуацията с Румяна Бъчварова, когато преди време вътрешният министър Вучев подаде оставка.