Пълен провал на правителството по отношение на съдебната система и конституционните промени. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Той бе категоричен, че левицата ще ангажира вниманието на Европейската комисия за съдебните промени и негативните последици от това. Според него случващото се в съдебната система трябва да влезе и в предстоящия доклад на ЕК, засягащ случващото се в съдебната реформа. „Този доклад трябва да бъде негативен, ако ще бъде обективен”, каза Миков пред БНР.

Миков смята, че се създават репресивни функции на Инспектората, като конституционно този орган не е предвиден за такава дейност. Той обясни, че се въвежда явно гласуване за членовете на ВСС, като по този начин ще се контролират съответните органи за управление на съдебната власт.

По повод променливите позиции на АБВ за съдебната реформа, лидерът на БСП заяви, че сутринта пред камерите те са защитавали едни предложения, които по-късно обаче са оттеглили. Този цирк и театър вече не може да убеди никого, че АБВ гледа обективно, а не мисли как да се закрепи в управлението”, каза още Михаил Миков.