Германският канцлер Ангела Меркел стана човек на 2015 година според престижното списание TIME, съобщава изданието на сайта си.

Най-мощният лидер в Европа започва своята кариера през 1990 г. в новообединена Германия. Политическият ѝ стил е да няма такъв: без блясък, без харизма, единствено чувство з власт и научно отдаване пред данните. Дори и след като тя стана канцлер на Германия през 2005 г. и лидер на четвъртата икономика на света тя остана тиха – и подценявана отново и отново.

През 2015 г. от нея на три пъти зависеше дали ЕС ще оцелее. Тя вече бе успяла да измъкне Европа от сериозната криза, тя успа да повече отговора на Запада срещу политиката на президента на Русия Владимир Путин в Украйна. А сега тя успя строго но успешно да измъкне Гърция от финансовата криза и прие бежанците от зверството на радикалния ислям. Меркел успя да покаже , че Германия е страна на хуманността, щедростта и толерантността, че силата на страната е съзидателна, а не разрушителна.
Но същевременно тази година тя също понесе удари. Германците я наричат предател, нейните коалиционни партньори я предупреждават за икономически колапс и културно самоубийство. Рейтингът ѝ в момента е паднал с 20%, но тя продължава да казва на хората си „Ние можем да се справим“.

В момента светът балансира между сигурността и свободата и канцлерът в този сложен момент дава пример на германците. Да са гостоприемни и да не се страхуват. Да строят мостове, а не стени. Човек може да се съгласи с нея или не, но тя не е поела по лесен път. Заради това, че иска повече от страната си, отколкото друг политик би познал, че се бори с тиранията и че е морален водач на свободния свят списание TIME обявява Ангела Меркел за човек на годината.