Треска за злато може да започне в Космоса в близките 10-15 години. Предпоставки за това дава нов американски закон, който позволява минодобива извън Земята, съобщава агенция Франс прес. В края на ноември президентът Барак Обама подписа Акт за космическа конкурентоспонобност, който позволява добив на минерали и други материали, както и вода, от астероиди и от Луната. Това може да отприщи нова треска за злато, но в Космоса, подкрепяна от частни компании, които бързо се модернизират в бранша и намаляват цените за търговски космически полети.В акта се отбелязва, че частни американски лица или компании, които открият материали на астероид или на Луната, могат да ги задържат и да правят с тях каквото си поискат. Докато законът нарушава концепцията, че Космосът трябва да бъде споделян от всеки човек на Земята за научни изследвания и експлоатация, в него са заложени права на инвеститорите за техните печалби от положените усилия най-малко според американското законодателство.

Според адвоката от Secure World Foundation Кристофър Джонсън законът включва основите за дейностите в Космоса през следващото столетие. "Сега е допустимо да се действа в Космоса. Проучването и използването на космическите ресурси започна", изтъкна той.

Предприетият от САЩ ход напомня на масовата миграция на хора към Калифорния, свързана със златната треска през 1849 г. Но към момента все още има големи рискове за подобна дейност в Космоса.

Според НАСА около 1500 астероида могат да бъдат достигнати лесно от Земята. Вероятно на 10% от тях има ценни минерални ресурси. Компаниите се надяват да открият залежи на никел, желязна руда, злато, платина, които могат да бъдат използвани в космическата индустрия. Първата им цел обаче ще бъде замразена вода. Освен за пиене, тя е ценна като водородно гориво за космическите кораби. Две компании са изчислили, че за подготовката на треската за злато в Космоса ще са необходими около 3 млн. долара в следващите 10-15 години.