От 40 години искам да дойда да пея в България. Много съм развълнуван и щастлив, защото това е страна на прекрасни оперни певци и се надявам зрителите да се насладят на концерта ми на 14 февруари. Това каза един от най-големите тенори на нашето време Пласидо Доминго.

Доминго ще пее за първи път пред българска публика на 14 февруари в зала "Арена Армеец". В концерта ще бъдат включени оперни арии, сарсуели, оперетни арии, откъси от мюзикъли. Маестро Доминго каза, че програмата е разнообразна, заради голямата зала, в която ще се състои концертът. Но сподели, че мечтае един ден да се върне отново в България, за да постави оперен спектакъл.

Големият тенор е категоричен, че операта ще живее вечно. "Дори да не бъде написано нито едно ново произведение, съществуващият репертоар е достатъчно силен, за да продължи да вълнува зрителите", каза той. Маестрото окуражава младите композитори да пишат нови произведения, но изтъкна важността на доброто либрето, без което операта би имала кратък живот.

"Кралят на операта", както наричат Пласидо Доминго, е почитател на традиционните постановки, но сподели, че е играл и се е чувствал добре и в по-модерни трактовки на класически произведения. Важното според него е да не се търси елементарна провокация, скандалност и промяна на атмосферата на сюжета. "В Австрия, Швейцария, Германия много често се правят такива постановки, които са твърде провокативни и публиката не ги възприема добре. Дори твърде често освирква продуцентите, не изпълнителите, които са си позволили да стигнат твърде далеч", каза Доминго.

Той гледа положително на инициативите за популяризиране на оперното изкуство като спектакли на гари, в метрото или в супермаркета. "Има два вида хора, които не харесват операта. Едните просто не я познават, а другите не могат да си я позволят. Постановките в оперните зали са скъпо удоволствие, затова одобрявам всичко, което се прави, за да достигне до повече хора. Харесвам и оперите на открито, доколкото са добре издържани в звуково отношение. Но все пак операта е родена в малки театри и те все още остават най-доброто място за представянето й", каза Доминго.

Той си спомни за съвместната си работа с най-големите български оперни звезди – Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Ана Томова-Синтова, Александрина Пендачанска. "През целия си живот съм бил много свързан с изключителните оперни певци от България", сподели маестро Доминго. "Вие произвеждате феноменални гласове и се надявам, че новото поколение също ще даде прекрасни певци", допълни той. Един от новите млади български таланти, които са впечатлили големия тенор, е Орлин Атанасов, който спечели организирания от него конкурс "Опералия".

В края на пресконференцията директорът на Софийската филхармония Явор Димитров връчи на маестрото почетния знак на филхармонията. Той не скри вълнението си от предстоящия концерт, като заяви, че той е най-уникалният подарък за всички български музиканти за Свети Валентин.