България не е приела нито един бежанец по временната схема за справяне с бежанската криза на ЕС, но е обявила готовност за цялата си квота от 1302-ма души, става ясно от справка на Европейската комисия.

Досега само Люксембург е приел 30 души от Гърция, а Финландия, Франция, Швеция, Испания и Германия са взели общо 130 от Италия. 

За 75 дни от приемането на решението за разселване на 160 000 бежанци, са прехвърлени 160 души или 0,1% от квотите. А свободните места са 3346 (2% от необходимото). За да приключи операцията за 2 години, както е договорено, ЕС трябва да презаселва по 1500 души дневно, а не по 2,1 както досега.

Освен България още 12 държави са обявили свободни места за прием. Австрия, Хърватия, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Унгария, Полша и Словения са декларирали, че нямат възможност да вземат бежанци.

От поисканите от Фронтекс и от Европейската агенция за бежанците 1596 експерти и граничари, които да помагат за идентифициране на новодошлите в горещите точки в Гърция и Италия, страните от ЕС са обещали общо 623. Един от тях ще е българин, командирован към агенцията за бежанците.

За 3 месеца ЕС е върнал по родните им места 658 имигранти, които нямат право на международна закрила, съобщава Европейската комисия. От тях България е изпратила обратно 15 пакистанци през септември, 2-ма нигерийци и 6-ма грузинци през октомври и още 4-ма пакистанци през ноември.

Следващата седмица европейските лидери отново ще заседават заради миграционната криза. По тяхно поръчение Европейската комисия ще предложи още една схема  - за приемане на бежанци от Турция. 

Кандидатите ще се подбират и прехвърлят в Европа директно от бежанските лагери в Турция. 

Замисълът е на бягащите от войната сирийци да се спести опасното пътуване по море, а приемащите държави да могат да подберат хора според тяхното образование и умения, като се отсеят тези, които могат да имат връзки с терористи. Предполага се, че става дума за около 200 000 души годишно. 

Според медийни публикации страните, които се включат в доброволната схема, ще могат да си приспаднат бройки от задължителните квоти, но Европейската комисия отрича връзка между двата механизма. Осем държави, сред които Германия, Франция, Белгия, Холандия и Австрия, са изразили желание да участват.