Повече от 40% от хората пазаруват поне веднъж месечно по интернет, сочи проучване един от най-големите картови оператори. Най-силни за онлайн търговията са месеците ноември и март, които предхождат големите празници.

Мъжете най-често купуват техника, а жените - дрехи и обувки, коментира Красимира Райчева, която ръкoводи компанията в България.  Според нея потребителите предпочитат да пазаруват от български сайтове:

Най-привлекателното е наличието за възможност за безплатна доставка. 63% отговарят, че безплатната доставка при всички положения е задължително да присъства в даден сайт. Привлекателно е съответно и  наличието на повече различни категории продукти в рамките на един сайт - около 60% смятат така.

Докато покупките на каса най-често се извършват в обедната почивка, в часовете, когато хората пътуват към работа, все повече и повече  се забелязва растеж на онлайн пазаруването. Т.е. хората все повече и повече използват това време, докато пътуват, да извършват онлайн търговия, обясни още Райчева. 

Средната стойност на една онлайн покупка е 36-37 евро в България. С всяка година стойността й намалява, която означава, че все повече хора правят чести и малки транзакции по интернет. 

Търговията по интернет отбелязва ръст и през октомври, сочат данните на Националния статистически институт. Въпреки това като цяло оборотите на търговците на дребно са спаднали с 1,3 на сто спрямо същия месец на предходната година. 

Намаление е регистрирано и в строителството. Единственият от наблюдаваните ключови сектори на икономиката, който бележи минимален ръст, е промишлеността.