Повече от половината от Рамади – иракският град, внезапното падане на който постави под съмнение способността на Багдад да се сражава с „Ислямска държава“ (ИД) – се намира отново под иракски контрол след голяма офанзива на иракските въоръжени сили. Това предаде америкатската новинарска телевия CNN, цитирана от "Фокус". Пробивът е осъществен 24 часа след като иракските войници, бойци от контратерористичните подразделения и сътрудници на полицията са нападнали джихадистите от три страни, подкрепяни от американските въздушни удари.

Според изявление на Иракското Обединено военно командване, 60 % от града, който е административен център на провинция Анбар, е превзет, включително някогашната щаб-квартира на армията в северен Рамади, както и западни и южни райони на града.

Десетки бойци на „Ислямска държава“ са убити при операцията, според военните. Все още не е ясно колко са жертвите от иракска страна. Иракските военнослужещи са успели да конфискуват и голямо количество оръжие.

От американското Централно командване са уточнили, че ВВС на САЩ са нанесли шест въздушни удара в понеделник около Рамади, като са поразили две тактически единици на ИД и са унищожили въоръжение, амуниции и продоволствия, сгради и едно превозно средство.