При студеното време, смяна на сезоните, обикновено страдаме от настинки, грип. При неразположение често предпочитаме сами да се лекуваме и правим това нерядко с антибиотик. Споделяме 4 важни неща, които трябва да знаете за антибиотиците и защо не е добра идея да ги приемате при всяко неразположение.

Антибиотиците не работят във всеки един случай

Антибиотиците се борят с бактериалните инфекции, но те няма да бъдат ефективни срещу вирусите. Това означава, че не биха имали желаното от вас действие, при грип или настинка. Така например, симптоми като постоянно висока температура, секреция от носа и тежка лицева болка могат да посочат, че налице е бактериална инфекция на синусите.

Повечето инфекции на синусите са вирусни, но ако тези симптоми се задържат в продължение на много дни без подобрение, причината може наистина да бъде бактериална. Друг пример – ако отново поддържате висока температура, комбинирана с болка в ушите, това също може да бъде признак на бактериална инфекция на ухото.

И в двата случая, антибиотици биха били подходящи, като част от лечението. Не бива да забравяте, че не всички инфекции са бактериални. Ето защо е много важно как описвате на лекуващия лекар неразположенията, които имате, за да може той да направи правилна диагностика.
 

Прием на ненужни антибиотици може да ви навреди

Сякаш рядко се замисляме за прекомерната употреба на антибиотици, а не бива, защото по този начин бактериите се адаптират към медикаментите.

Стават резистентни с течение на времето, което прави по-трудно лечението на съответния здравословен проблем. Това от друга страна прави по-лесно разпространяването наинфекцията и в някои случаи може да завърши и фатално.

Антибиотиците не са универсални

Антибиотиците биват много и различни видове. Например тези, които са за лечение на инфекции на пикочните пътища не са същите като тези, които ще се борят със стрептококите в гърлото. В болниците често прилагат лечението с широкоспектърни антибиотици, но те се различават от много други специфични медикаменти.
Ето защо, ако ни бъде назначен грешен антибиотик, той няма да бъде ефективен в лечението. Също така може да има неприятни и нежелани странични ефекти.

Антибиотиците не се приемат „за всеки случай“

Колко често ви се е случвало при неразположения, напомнящи настинка или грип да започвате прием на антибиотик? На онзи, от който имате останало малко количество в аптечката от предишното ви неразположение. Това не е добра идея! Антибиотиците не са аспирин иливитамини, за да ги приемате при всяко неразположение.