Колкото по-малко имаме, толкова повече сме свободни, казват мъдреците. Но прагматичният свят е ориентиран към притежанието. Не само на вещи, а и на навици, нагласи, емоции, които понякога са излишен товар. Ако мислено редите в главата си списъка под надслов „От Нова година, започвам нов живот”, сверете го с този по-долу и ако трябва го допълнете

И така, преди Новата година…

1. Избавете се от избухливия си нрав

Не си струва постоянно да се правят глупости, защото сте разстроени или вбесени.

2. Забравете малките обиди

Животът е прекалено кратък, за да трупате в себе си горчилките на обидата. Ако някой заслужава втори шанс, дайте му го. Ако има за какво да се извините, направете го.

3. Избавете се от мислите, че някой е по-добър от вас

Ако тревата в съседния двор изглежда по-зелена, не го преживявайте, престанете да правите сравнения и започнете да поливате тревата във вашата леха.

4. Отървете се от лъжливи убеждения

Понякога чак е смешно как зацикляме върху някои неща и дори ги превръщаме в добавена реалност. Отървете се от тях, не им позволявайте да ви задържат в миналото

5. Разделете се и с остарелите идеали

Израстването и промяната са болезнени процеси. Но много по-болезнено е да се закотвите в миналото, към което отдавна не принадлежите.

6. Забравете вчерашните драми

Направете избор в полза на това какъв искате да бъдете в този момент. Освободете се от ненужното бреме, поемете дълбоко въздух и започнете всичко отначало.

7. Избавете се от навика да избягвате проблемите

Не можете да промените това, на което не искате да се противопоставите.

8. Забравете дребните житейски неприятности

Не позволявайте дреболии да пречат на щастието ви. Стресът и разочарованието са само следствие на вашата реакция. Променете реакцията и всичко ще отмине.

9. Освободете се от мислите, че останалите са по-нормални от вас

Нима познавате всички хора? Нима знаете какви „чудовища” живеят в главите им?

10. Избавете се от имиджа си на сдържан и непристъпен човек

Постарайте се да станете по-дружелюбни и открити. Не се крийте зад екрана на смартфона и таблета. Усмихвайте се по-често и се научете да слушате и чувате хората около себе си.

11. Изгонете мислите, че някои хора стоят по-долу от вас

Дори и да сте постигнали всичко в живота с труд и постоянство, помнете, че и вас някога, някой е стимулирал и поощрявал. Бъдете скромни. Бъдете благодарни. Бъдете добър колега, съсед, приятел, роднина.

12. Избавете се от представата, че сте зависими от материалната страна на живота

Преди всичко сте човек, напълно независимо от всичко, което сте придобили на този свят. В крайна сметка две неща ви определят като човек: (1) вашето търпение, когато нямате нищо или сте понесли голяма загуба, и (2) вашето отношение, когато имате предостатъчно.

13. Престанете да искате вещи, които не са ви нужни

Не мислете за стойности, мислете за ценности.

14. Спрете да търсите щастието извън себе си

Всеки трябва да се опитва да си създаде свой собствен слънчев свят. Щастието започва отвътре, а не отвън. Четете нещо позитивно всяка сутрин, правете нещо позитивно вечер, преди да си легнете.

15. Освободете се от очакването да ви се върне всяко добро, което правите

Не мислете какво можете да получите в замяна на доброто, което сте сторили. Възможно е да сте дошли на този свят с мисията да променяте живота на другите. Не пропускайте този шанс.
 

16. Избавете се от малките и „безобидни” уловки и прояви на „благородни” лъжи

Как можете да изградите отношения, основаващи се на пълно доверие? Просто бъдете честни. Изпълнявайте дадените обещания. Умейте да искате прошка. Станете пример за човек, при когото няма разминаване между думите и делата.

17. Отърсете се от всякакви прояви на лицемерие

Стремете се да бъдете праволинейни, честни и открити

18. Престанете да поставяте винаги нуждите на другите над вашите собствени

Отдавайте толкова, колкото можете, но не позволявайте да ви използват. Слушайте другите, но не губете собствения си глас.

19. Спрете да проявявате недоверие към интуицията и вътрешния си глас

Страхът убива мечтите по-бързо от провала. Работете над тов, всеки ден вършете поне едно нещо, което предизвиква страх у вас. Колкото по-безстрашно отреагирате на интуицията си, толкова по-добре ще ви служи тя.

20. Спрете да чакате подходящия момент

Помнете, далеч не винаги е нужно да имате идеален план. Понякога е полезно просто да опитате, да „грабнете” момента и да видите какво ще се получи. Просто вършете на максимум това, което умеете.

21. Престанете да се стремите да получите всичко наведнъж

Продължавайте напред. Истински важната цел няма ограничение във времето. Просто правете, това, което можете, сега и веднага.

22. Откажете се от максимата „всичко или нищо” в отношението си към успеха

Ценете сивите нюанси между черното и бялото. Това е просто път, който ви дава безценни уроци. И още: никога не позволявайте на успеха да ви главозамайва, а провалът да ви съкрушава.

23. Престанете да се критикувате

Едва ли на околните им е приятно да слушат за вашите страдания или самоунищожителните ви забележки. Бъдете позитивни, обичайте себе си, прощавайте си.

24. Разделете се с хората, които ви казват и показват, че не сте достатъчно привлекателни

Според всички световни здравни статистики много повече жени страдат от булимия и анорексия, отколкото от рак на гърдата. Бъдете в мир със себе си, такива, каквито сте! Това се отнася и за мъжете!

25. Престанете да се променяте, за да впечатлите другите

Правете го, когато осъзнавате, че е за ваше добро, че е правилно за вас.

26. Освободете се от потребността да се харесвате на всички

Никой не е длъжен да ви обича, но пък има хора, които ви харесват точно такива, каквито сте. Старайте се да не приемате прекалено лично какво говорят другите за вас.

27. Избавете се от всички негативни влияния и въшни въздействия

Едва ли ще се чувствате комфортно в тяхната компания. Нека местата им заемат тези, които виждат само най-доброто във вас и не са източник на стрес.

28. Отървете се от мисълта, че ако се откажете от нещо непосилно, се превръщате в неудачник

Напротив, отказът от ненужен и безмислен товар помага да продължите да се движите по-бързо напред.

29. Оставете тревогите, че прекалено е късно да започвате всичко отначало

По-добре е да сте в началото на стълбицата и да започнете да се изкачвате по нея, отколкото да сте на върха и да осъзнаете, че нищо не ви принадлежи.

30. Престанете да отлагате

Правете това, което трябва да се свърши днес и бъдете там, където искате да сте утре.