Вярно ли е, че без наука няма сполука? Гарантира ли дипломата успешна реализация?

"Човек се учи, докато е жив. Със сигурност аз ще се усъвършенствам до края на дните си. За мен училището е много важно, но самият ти не го ли желаеш, няма как да го допуснеш в самия себе си. Има хора, които ходят на училище, но нищо не научават", коментира Златка Димитрова в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

По думите на плеймейтката университетът е много важен, защото те прави по-отговорен. "Имаш лекции, програма, която трябва да спазваш", припомни тя.

Според Златка образованието у нас е "обърнато с краката нагоре". Тя смята, че университетите са прекалено много, а качествените хора са много малко.

"Повечето влизат просто ей така, за да отбележат някаква активност, което е много жалко. Когато аз кандидтаствах, приеха около 570 души, а се дипломирахме само 200. Всеки си мисли, че като влезе в университет вече е професор, вече е нещо велико", коментира Черната Златка. 

Плеймейтката критикува и родителите, които карат децата си да учат специалности, които не са им интересни. А според нея качествените кадри са тези, които сами са избрали от малки пътя си.

"От такива хора се получава след това истинският продукт, истинският човек. Те успяват да се реализират, а не да правят нещо насила", каза Златка.

По думите й хората в България не са оценявани както трябва, затова бягат в чужбина.

"Не може тук да учиш 5 години нещо сериозно и накрая да работиш за 500-600 лева. А ако излезеш в чужбина, заплатата ти ще е двойна, тройна, хората ценят труда ти", възмути се Златка.

Според нея повечето деца кандидатсват в университети заради престиж, заради тапия. "Но тапията не те прави човекът, който искаш да станеш", категорична е тя.

По думите на студента по право Росен Шарков образованието не е на нивото, на което трябва да бъде. 

"Има много излишни специалности. Без образование също можеш да си намериш добра работа, ако си в IT сферата. Имам познати, които са прекъснали през втората, третата година, и сега са събрали около 50 хиляди лева при положение, че не пестят от нищо", разказа той.

Според Росен вузовете бълват юристи и икономисти, а пазарът е стеснен. 

"У нас можеш да завършиш право в 9 университета. А сега най-много се търсят IT специалисти и така ще бъде в следващите 10-15 години", прогнозира младежът.

Според студента по история Тиберий Баръмов представата за образованието е изкривена и натискът в семейството към детето е много голям.

"Съществува изроден култ към образованието - максимата "учи, маме, да не работиш". Цялата фамилия натиска детето да учи, тук го има култа към тапията. А обучението в чужбина се е превърнало в мантра. Много хора предпочитат да отидат навън и да играят "всичко или нищо", убеден е той.

По думите му университетът подготвя студентите да бъдат граждани. На теория тази задача е успешна, но на практика не всички се възползват от всички ползи, защото не знаят защо влизат в университет, коментира Тиберий.

По негово мнение ситото в университетите за студентите върви против материалния интерес на учебните заведения. 

"Универиситетите трябва да задържат максимално повече студенти, за да има повече пари", анализира той.