Групата „Ислямска държава“ печели по 80 милиона долара на месец от териториите, които контролира в Сирия и Ирак, но въпреки това изпитва финансови затруднения. Това се казва в проучване на консултантската компания IHS Conflict Monitor, цитирано от Франс прес.
Според компанията джихадистката група печели около половината от приходите си от данъци, а 43% от доходите си дължи на петрола и природния газ, чийто добив е намалял заради ударите на Русия и международната коалиция.
Наскоро „Ислямска държава“ е била затруднена и е трябвало да намали заплатите на бойците си, както и да увеличи цената на услугите като електричеството. Сега групата търси алтернативни източници на финансиране и налага такси на тези жители, които искат да напуснат териториите й.
Според IHS Conflict Monitor „Ислямска държава“ има шест източника на финансиране: производство и търговия с петрол и газ, данъци върху търговската дейност на нейна територия, конфискуване на земи и собственост, трафик на наркотици и антики, престъпна дейност като обири на банки или отвличания срещу откуп.