Синът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Билал Ердоган опроверга обвиненията на Русия, че печели пари от контрабанда на петрол от териториите, намиращи се под контрола на "Ислямска държава", предаде Reuters, цитирана от "Фокус".
„Фирмата ми строи търговски недвижими имоти в Истанбул. Ние не се намесваме в случващото се в Средиземно море, в Сирия и Ирак“, заяви Билал Ердоган. „Ислямска държава“ са враг на моята страна. „Ислямска държава“ е позор. Заради нея моята религия излиза в негативна светлина. Те не представляват исляма. Аз не ги считам за мюсюлмани“, добави той.
Според него именно президентът на Сирия Башар Асад е човекът, който печели от петрола, добиван от контролираните от „Ислямска държава“ територии. „Ако проследите петрола на „Ислямска държава“, ще намерите в края на пътя му Асад“, смята синът на турския президент.
Билал Ердоган коментира и темата за сваления руски бомбардировач. „Това, което се случи с руския самолет е неприятно, но сме длъжни да се концентрираме върху реалните проблеми – „Ислямска държава“ и бъдещето на Сирия.
Миналата седмица руското министерство на отбраната заяви, че има доказателства за това, че семейството на Ердоган печели от незаконната търговия с петрола на „Ислямска държава“. Реджеп Тайип Ердоган опроверга обвиненията, а сега го направи и синът му Билал.