Бившият президент на мощната нефтена компания ЮКОС Михаил Ходорковски е обявен за федерално издирване. Това съобщава "Интерфакс", позовавайки се на информиран източник. По-рано на руския милионер му бе повдигнато задочно обвинение в съпричастност към убийството на кмета на Нефтеюганск. Следващите стъпки са Ходорковски да бъде обявен за международно издирване и изискване за задочен арест.Прессекретарят на олигарха - Кюле Писпанен е съобщила пред изданието, че адресът на ексшефа на ЮКОС е известен на следователите. По думите на Писпанен, Ходорковски няма намерение да участва в следствените действия и да се среща с руски следователи. 

"Да участва в този фарс? Та той беше в него цели 10 години", коментира прессекретарят на Ходорковски. 

Милиардерът задочно е обвинен в съпричастност към убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов през далечната вече 1998 година.

Припомняме, че олигархът Михаил Ходорковски бе зад решетките на руски затвор близо 10 години по обвинение за мошеничество в особено големи размери. По време на арестуването си тогава той се смята за един от най-богатите мъже в света със състояние от близо 15 млрд. долара. През декември 2013 г. с указ на президента Владимир Путин е помилван и освободен. След освобождаването си Ходорковски заминава със семейството си в Швейцария, където придобива гражданство и остава да живее. През 2014 г. състоянието му се оценява на 100 млн. долара.