В миналото фармацевтите са приготвяли лекарства поотделно за всеки пациент в доза и състав, съобразени с индивидуалните нужди, припомня "Фаст Къмпъни". Масовото производство на медикаменти промени това, но триизмерното принтиране може да върне индивидуалните таблетки отново в употреба, пише Фокус.

Теоретично, с индивидуално приготвени таблетки пациентите получават по-добро лечение и потенциално по-малко странични ефекти.

“Пациентите не са еднакви, “ казва Мин Пу, лекар и преподавател в Университетското медицинско училище “Уейк Форест”, който работи с изследователски екип по разработката на прототип за триизмерно отпечатани персонализирани таблетки.

“Начинът, по който реагираме на медикаментите се определя частично от генетичните ни особености, както и от други индивидуални фактори. В момента дозите в таблетките са базирани на “стандартен” пациент. Същото би било, ако магазините за дрехи продават само три размера и очакват те да са по мярка на всички клиенти.”

Изследователите въвеждат данни за определен пациент в прототипа, а алгоритъм изчислява най-подходящата за него доза. След това софтуерът изпраща данните към 3D принтер, който да отпечата идеалната таблетка. “Ако се върнем към аналогията с магазин за дрехи - ние взимаме мерки и скрояваме костюм,” казва Пу.

Това е нещо, което не е възможно да се постигне при повечето лекарства. Таблетките се правят от стандартизирани съставки, което осигурява понижаване на цената и ускоряване на производството. Тези масово произведени таблетки не могат да се индивидуализират за всеки уникален пациент. Изследователите разработват технология, която да бъде достъпна, за да се използва в големи мащаби. “Предстоят много трудности, но смятам, че вярната посока е към персонализирана медицина”, изтъква Пу.