Саид Фарук и съпругата му Ташфин Малик, които на 2 декемвриоткриха стрелба в социален център в Сан Бернардино, Калифорния, най-вероятно са планирали и други терористични нападения предвид количеството притежавани от тях оръжия, предаде Ройтерс, цитирайки високопоставен източник от американските власти.

Разследващите все още не са сигурните за евентуалните други цели на Фарук и Малик,
които убиха 14 и раниха 21 души.

Според източника следователите не са убедени, че Енрике Маркес – човекът, заподозрян, че е осигурил оръжия на двойката, е свързан с терористична дейност, но продължават да разследват.

Бащата на американецът от пакистански произход Саид Фарук пък сподели, че синът му
харесвал идеологията на водача на „Даеш” и бил обсебен от Израел.

„Той казваше, че одобрява идеологията на Ал Багдади за създаването на Ислямска държава, и беше обсебен от Израел. Постоянно му повтарях: бъди спокоен, търпение, до две години Израел няма да го има.

Геополитиката се променя: Русия, Китай, а също и Америка, вече никой не иска там евреи. Ще ги върнат в Украйна. Какъв е смисълът да се бием? Вече сме се били и загубихме. Но той не искаше да чуе. Беше обсебен от мисълта да се бие срещу Израел”, казва бащата, който също се казва Саид, пред италианския вестник „Стампа”.

Като юноша неговият син не ходел да се весели с приятели, защото смятал, че добрият мюсюлманин може да гледа само съпругата си да танцува.

Веднъж бащата видял сина си с пистолет и много му се ядосал.

Бащата обаче заявява пред „Стампа”, че не знае дали младият Саид е общувал с терористи, добавя АФП.

Междувременно в събота ФБР щурмува дома на приятел на Саид Фарук. Властите нахлули в къщата, след като въпросният човек не се подчинил на заповедите им. Случаят е част от разследването на потенциалните връзки на Фарук с терористи.