6640 лева в пачки открили разследващите в две замразени пилета във фризера на 21-годишната Гергина Пейкова от с. Бяга, Пазарджишко.

Младата жена сама посочила къде е скрила парите, които били част от нейния дял от крупен обир в девинското село Триград, станал на 22 март 2013 г. За нестандартното скривалище се разбра по време на дело в окръжния съд в Смолян. Адвокатът на Пейкова настояваше да бъде намалено наказанието и? с мотива, че ако клиентката му не била казала къде са парите, разследващите нямало да ги намерят.

Гергина и трима мъже ограбиха дома на Ясен и Емилия Байрактарови, като

задигнаха 168 000 лв., 150 евро и златни накити

с общо тегло 101,08 грама на стойност 5468 лв. 100 000 лв. от парите били на Виолета и Стефан Какалчеви от село Ягодина, останалите на Байрактарови. Сумата била заем от баща им Любомир Байрактаров. В къщата на триградчаните се вмъкнали Гергина и Илия, а Руси я насочвал по телефона. Като професионален крадец момичето било с ръкавици. То намерило парите под легло в спалнята и прибрало в раница пачките и бижутата. Още същия ден компанията напуснала Родопите и се впуснала да харчи лесно изкараните пари.

Бандата влязла в къщата с дубликат на секретен ключ от входната врата. 23-годишният Руси Даскалов от компанията знаел, че семейството е събрало пари да купува апартамент в София за трите си деца. Крадецът бил наясно и с разположението на къщата, тъй като бил бивше гадже на дъщерята на Байрактарови.

Руси се познавал със семейството от 2008 г., а връзката му с дъщерята продължила 2 г. Той многократно бил гост в дома на момичето. Взаимоотношенията им обаче се влошили, след като при скандал между двамата

Даскалов удря приятелката си и спуква тъпанчето на едното й ухо

За последно, преди да бъде извършено престъплението, двамата се чули на 20 март 2013 г. Тогава Руси се обадил на мобилния телефон на бившето си гадже. Помолил я да се видят, но тя отказала.

В обира участвали и 20-годишният Николай Петров от Червен бряг и 22-годишният Илия Кънчев от Бургас. Кражбата била планирана още от миналия февруари. Руси Даскалов разказал на двете момчета, че знаел за къща в неговото село Триград, в която стопаните държат злато. Гергина научила по-късно и

поискала да участва в обира, тъй като имала заем към лихвар от 500 лева

Руси знаел, че Байрактарови съхраняват парите в сейф. След две седмици младежите взели решение да пробват да откраднат златото и парите. Тръгнали към Триград с идеята да огледат разположението. Докато пътували, започнали да обсъждат кой как ще действа при евентуалния удар. Планът бил Николай и Илия да влязат първи в къщата, Гергина да стои като турист, а Руси да е шофьор.

Пътьом купили 2 чифта черни слънчеви очила и една шапка с козирка и уши, за да не ги разпознаят. Вечерта спали в колата. На другия ден се убедили, че собствениците на къщата започват работа в пещерата Дяволското гърло. 50-годишният Ясен и съпругата му Емилия се издържат с продажба на мед, сладка, сувенири и мурсалски чай на сергия край пещерата. На 50 метра един от тях останал отцепка, за да предупреди останалите, ако някой от Байрактарови тръгне към селото. Останалите трима се насочили към Триград, влезли вътре и спрели с автомобила на една пресечка от къщата. Гергина била облечена със черен суитшърт с качулка, с шапка и дънки, носела раница.

Пред къщата Руси дал ключ на момичето и казал: “Влизаш в къщата, качваш се на горния етаж, ще светне лампа, защото има сензор, завиваш надясно под стълбището, не първата, а втората врата е за спалнята, от лявата страна има гардероб, секцийка и тоалетка.”

След като прибрали плячката, четиримата избягали с “Ауди А6” и започнали да мислят как да разпределят парите поравно. Всеки прибрал своя дял в торба. Гергина изхарчила част от парите за храна, купила си лаптоп и три пилета. Едното го изяла, понеже било мъничко. В другите две сложила 6640 лева и ги замразила. По-късно ги предоставила доброволно на полицаите. Младежите го ударили на гуляи в Пловдив и София. Вечерта отседнали в хотел, минали и през мол, където пръснали около 1000 лв. После

отишли на дискотека, в която за една вечер похарчили 17 хил. лева, черпейки наред

Младежите давали и по 50 лв. бакшиш на бодигардове, за да ги заведат до тоалетна. При задържането им четиримата са върнали 61 100 лв. и бижута, но не казват къде са останалите пари.

“Квартетът може да се възползва от модните напоследък у нас случаи да мълчат за плячката си като Жоро Милионера”, коментираха магистрати.

Районният съд в Девин осъди Руси и Илия на по 2 години затвор, а останалите двама - на по 2 години условно. Окръжният съд наложи запор по-рано над автомобила на пловдивчанина Руси Даскалов. Неговото “Ауди А6” ще бъде като залог срещу евентуална осъдителна присъда. Искането за налагане на обезпечителната мярка е от окръжната прокуратура. Според държавното обвинение ще бъде невъзможно или ще се затрудни изпълнението на наказанието конфискация.

В окръжния съд защитниците на двамата с реални присъди поискаха по-леки наказания. За тях има спорни моменти в набавянето на ключа от къщата и размера на откраднатата сума. Четиримата от бандата пък се признаха за виновни.

“Съжалявам за извършеното”, каза Руси Даскалов, който бил студент, преди да го задържат за обира. “Времето в следствения арест, където има много по-възрастни с големи престъпления, ми показа, че това не е място за млад човек”, каза Илия Кънчев. “Искам да се извиня, да ми дадете възможност да продължа обучението си като студент и да си намеря работа”, каза Николай Петров.

“Извинявам се за грешките, които направих”, каза и Гергина. Ограбените като частни обвинители настояват за по-сурови наказания на бандата. Съдът ще се произнесе в едномесечен срок. След делото роднини на Руси недоволстваха под сурдинка, че дъщерята на Байрактарови живяла при тях в дома им 2 години без да плаща наем, и че нещата по делото не изглеждали така, както се представяли.

В Триград местните не могат да повярват, че семейството е имало толкова пари вкъщи.

“То банка не държи толкова пари, та те. Не са показвали да са богати”, коментираха в селото.