Идеята за въвеждането на „данък Перник” или „данък провинция” е глупава. София има съдбата на всички големи градове по света, в които прииждат работещи хора. Това каза бившият министър на финансите Муравей Радев в предаването „Тази сутрин” на bTV.Той коментира предложенията за нови данъци и приетия вече Бюджет 2016. „Аз съм против вдигането на данъците. Нашата данъчна система е една от най-модерните в света. Преди години взехме най-доброто и го приложихме. Сега да разбъркваш тази добра система, е невежество. Като пипнеш нещо, не знаеш какво друго ще разбуташ. Пипаш данъка на едно място, но той се пука на друго”, каза Радев.

„Забрана на вредни храни трябва да има. Най-малкото забрана на вредните съставки в храните”, каза той и добави, че този проблем не се решава с въвеждането на данък.

„И най-добрите идеи всъщност могат да се окажат път към ада. Защото това е система”, обясни Радев. 

По думите му, не е вярно, че държавата е най-големият работодател. Но е факт, че публичната администрация е безумно раздута. „Нашата публична администрация е безумно раздута, невероятно бюрократизирана. Идете да пробвате да извадите един документ. Вас (водещия) ви познават, но редовният български гражданин или селянин е обречен. Системата е и корумпирана. Трябва да бъде съкратена, за да може да си вземе въздух бюджета. Тази година уж 10 процента съкращения трябваше да има, а накрая само 1 процент. Така някои институции останаха без пари за заплати. Няма как чрез бюджета да се решат огромни проблеми, които са назрели с годините”, заяви той.

По отношение на бюджета бившият финансов министър коментира, че всяка система трябва да се реформира, за да работи по-добре. „Ненаправили тези задължителни реформи, ние колкото и повече пари от данъци да събираме, те ще потъват в дупките”, посочи той. 

„Трябва да върнем в кратък срок от време доверието към банките и към централните банки”, каза още Радев.