Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел заяви, че Рияд трябва да спре финансирането на фундаменталистки джамии в чужбина, които подхранват екстремизма.

Саудитска Арабия финансира уахабитски джамии по света, казва Габриел в интервю за „Билд ам Зонтаг“. Много ислямисти, смятани за опасни, идват от такива общности в Германия, добавя той.

Уахабизмът е политико-религиозно движение, основано пред ХVIII век от шейх Мохамад бен Абдул Уахаб, изиграл ключова роля в създаването на саудитската държана. Екстремистки ислямистки организации като Ислямска държава черпят вдъхновение от уахабизма.

Зигмар Габриел призовава за мерки и срещу салафистките джамии в Германия, които по думите му не са по-малко опасни.

Ще попречим на Саудитска Арабия да финансира джамиите в Германия, заявява пред „Велт ам Зонтаг“ и Томас Оперман, председател на парламентарната група на Социалдемократическата партия (ГСДП) партията партньор на ХДС (Християндемократическия съюз) на Ангела Меркел в голямата управляваща коалиция.

Според Оперман уахабизмът предоставя „цялостна идеология на Ислямска държава и допринася за радикализирането на умерените мюсюлмани в други страни. Нямаме нужда от това в Германия, подчертава той.

Изявленията на двамата политици идват ден, след като в печата излезе документ на германското външно разузнаване ( BND) за външната политика на кралската фамилия на Саудитска Арабия, окачествена като източник на нестабилност.