Нелегална рафинерия за производство на дизелово гориво и петролни продукти бе разкрита край Летница при съвместна операция на ловешките структури на МВР и ДАНС.

„По предварителни данни оттук е излизало не по-малко от 60 до 150 тона на месец готово гориво за ползване от леки автомобили, лекотоварни, тежкотоварни, вероятно и селскостопанска техника. Вероятно и бензиностанции са зареждани оттук“, заяви на нарочна пресконференция окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Той обясни, че още в петък, по оперативни данни на ДАНС-Ловеч, е установен и заснет камион-цистерна, с вместимост около 20-25 тона, който влиза в селскостопанския двор.

В двора се намира и сградата, в която е работела нелегалната рафинерия. Камионът е разтоварил някакъв вид петролен продукт, след което е отпътувал в неизвестна посока. „Когато беше установен собственикът на недвижимия имот и поканен да дойде тук, той каза, че едва ли има нещо интересно за службите за сигурност, за областната дирекция на полицията и за прокуратурата, тъй като това е авторемонтна работилница“, обясни Вълков.

В събота сутринта органите на реда заедно с прокуратурата са преценили, че има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да влязат в сградата. При влизането е установена инсталация за преработка на течни горива - петролни продукти и дизелово гориво

. „Вътре в сградата се намериха N-брой цистерни, в които се съхраняват както продукти, които са влизали чрез такива цистерни, каквито споменах в началото, така и готовата продукция, която е произведена тук. От колко време работи тази рафинерия, е въпрос на изясняване в хода на разследването“, каза окръжният прокурор.

Незабавно е образувано наказателно производство по съответния текст от Наказателния кодекс, който касае изграждане и пускане в експлоатация на инсталация за преработка на дизелови горива и петролни продукти, без съответния лиценз и разрешение за извършването на такава дейност. В хода на разследването ще се събират доказателства и за документни престъпления - документи с невярно съдържание, има вероятност и за данъчни престъпления. Представители на Митническо бюро-Ловеч и Митница-Свищов са взели необходимите проби от продуктите, за да се назначат експертизи.

На този етап няма привлечен обвиняем, тъй като процесуално-следствените действия продължават с разпити на свидетели и издирване на документи. Сградата е запечатана. Отделно е установено и сериозно екологично замърсяване. „В нарушение на всякакви норми и изисквания , касаещи околната среда, на гърба на сградата са налице и няколко ями, които са изкопани директно в пръстта и в които са изхвърляни отпадъчните продукти от производството“, каза още Вълков.

Директорът на ДАНС-Ловеч Христо Маринов благодари за бързата и експедитивна реакция на прокуратурата на база на наличната първоначална информация. „Ние бяхме сигурни какво ще открием, но все пак разследващите органи трябва да влязат. Успяхме да направим една бърза стиковка както с Митница-Свищов, ловешката Митница, колегите от полицията, направихме един бърз екип, което е доказателство, че държавата работи“, заяви Маринов.