Австрийският канцлер Вернер Файман призова за спиране на нелегалното влизане в страната, с което на практика промени на 180 градуса досегашната си политика спрямо мигрантите и бежанската криза.
В интервю за виенското издание "Кронен цайтунг" Файман изрази разбиране за страховете на гражданите и се ангажира, заедно с европейските си партньори да намали броя на мигрантите.
Според него "желанието им да останат близо до своята родина трябва да бъде напълно зачетено".
"Тъй като държавите не могат сами да контролират външните граници на ЕС “Фронтекс“, като европейска агенция, трябва да бъде екипирана и не просто да регистрира бежанците и да брои нелегалните мигранти, а и да предотвратява нелегалното влизане", каза австрийският канцлер.
Файман се обяви и за контрол на вътрешните граници на ЕС.
"Без регистрация по външните граници на ЕС не може да има легален престой в Европа", подчерта Файман. Този, който получи правото на убежище има право на помощ само в тази държава, която му е дала този статут, а тези, които са получили отказ трябва да бъдат върнати обратно", смята австрийският канцлер.
Той подкрепи "финансовата помощ за Турция, за да може тази държава да даде шанс за бежанците, но според него, „Европа трябва да има готовност да защитава външните си граници и без турска помощ".
От началото на тази година Европа е подложена на невиждан мигрантски натиск. По последни данни на ООН над 700 000 мигранти са пристигнали в ЕС. Това поставя на изпитание съществуването на Евросъюза и някои негови основни политики, включително действието на Шенгенската зона за свободно движение.
Все повече страни-членки затварят своите граници, за да не допуснат навлизането на нелегални мигранти на своя територия. Ситуацията значително се влошава и от факта, че с тях могат да се смесят терористи на „Ислямска държава“. Според последната информация част от извършителите на кървавата баня в Париж от 13 ноември са дошли в Европа именно през т.нар. западен балкански маршрут.
В момента неговото функциониране е почти прекратено, след като Македония затвори своята граница и не допуска навлизането на мигранти от Гърция. Властите в Атина организирано извозват мигрантите от егейските острови до северната си граница. Тази политика на Гърция се критикува остро от все повече страни-членки на ЕС.