Бизнесменът Джордж Хесуани, гражданин на Сирия и на Русия, когото турският президент Реджеп Ердоган обвини в контрабандни доставки на сирийското правителство на петрол, добиван от "Ислямска държава", отхвърли тези твърдения. "Заявявам, че сирийското правителство не е получило и един барел петрол от ДАЕШ, нито от мен, нито от когото и да било", каза той в интервю за ТАСС.Както вече бе съобщено, Ердоган, позовавайки се на информация получена от САЩ,  заяви, че руският гражданин закупувал нефт от териториите, контролирани от ИГ, и го продавал на режима на сирийския президент Башар Асад.

Хесуани каза, че всички обвинения срещу него са на базата на една статия преди година в интернет ресурс на сирийската опозиция, заради която са го включили в санкционния списък на ЕС и САЩ. "Аз вече съдя ЕС", казва той и допълва, че обвиненията срещу него са заради дружбата му с президента на Сирия Башар Асад. 

Бизнесменът е получил руско гражданство преди 20 години. Той е живял в СССР от 1968 года, завършил е Ленинградския политехнически институт. В Москва е офисът на компанията му Hesco, която се занимава със строителството на петролни и газови обекти, но не и с търговия на горива.  

Полемиката за това кой купува и на кого продава контрабанден петрол, добиван от ИД в завзетите от джихадистката групировка територии на Сирия и Ирак, се разгоря, след като заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов директно заяви, че висшето ръководство на Турция и лично Ердоган са въвлечени в незаконен добив и транспорт към Турция на сирийски и иракски петрол. Основен потребител на този краден петрол е Турция. Въвлечено е и висшето политическо ръководство на страната, президентът Ердоган и семейството му, посочи Антонов.