Почина Димитър Попов - министър-председател на България в правителството, управлявало, страната от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година, съобщава "Стандарт".

Димитър Попов е първият некомунистически премиер на България. По негово време, в началото на 1991 г., започват икономическите реформи. Те стартират с освобождаването на цените, т.е. те са монетарни и не са последвани от структурни - промяна на собствеността чрез приватизация.

Димитър Попов ще остане в историята на България с крилатата фраза "За Бога, братя, не купувайте".

Той е роден в град Кула на 26 юни 1927 година. Завършва право в Софийския университет през 1950. За кратко работи като миньор (1953-1955), след което е юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд. След това работи в Централната избирателна комисия по време на първите демократични избори от 10 юни 1990 г., когато бе избрано 7 ВНС.

В резултат на протестите от есента на 1990 г. пада правителството на Андрей Луканов. След преговори между БСП и СДС Димитър Попов е избран за премиер. В неговото коалиционно правителство за пръв път влизат представители на опозицията. Икономическият блок е представен от Иван Костов, който е избран за финансов министър, и Иван Пушкаров, който поема икономиката. Виктор Вълков от БЗНС е назначен за външен министър, а Александър Томов е вицепремиер.

През 1992 г. Димитър Попов се кандидатира неуспешно за президент от Българската национална демократическа партия.

Поклон пред светлата му памет!