Много популярни митове за здравословния начин на живот, които ни натрапват активно през последно време, всъщност не носят никаква полза на човек. Това заявиха учени от САЩ и призоваха внимателно да се отнасяме към модните щампи. „Хлътването по здравословните митове може да опустоши портмонето ви и да подкопае здравето”, убедени са специалистите.Представителите на Американската диетична асоциация (АДА) развенчаха няколко здравословни мита, които вече са масово явление. На първо място това са плочките на корема, които кой знае защо се пробутват като някакъв еталон за красиво и здраво тяло. 

По думите на експертите, образуването на плочки на корема е процес, който изисква дълъг период на умерени физически натоварвания и балансирано хранене. В противен случай възниква риск от хормонален срив, аменорея (липса на менструация) и гастрит. Но дори и след много усърдни тренировки не всички може да имат плочки на корема.

„Заради генетични особености те няма да се виждат при всяка жена, дори тя да отслабне силно. Независимо от броя на тренировките и натоварванията мазнините от тази област няма да изчезнат, такава е човешката физиология” подчертават медиците от САЩ.

Друт мит – продуктите без ГМО – специалистите също оценяват доста скептично.

Катрин Талмадж, сътрудник на АДА обяснява, че дори на етикетите на продуктите да е посочено „не съдържа ГМО”, тотова не означава, че те са полезни. Хитрите производители на т.нар. „храни за боклука” отдавна използват такава маркировки в собствен интерес, обяснява експертката.