Догодина Канада ще се превърне в първата страна от Г-7, която ще легализира марихуаната. Това оповести правителството на страната, цитирано от АФП.

Новоизбраният министър-председател Джъстин Трюдо направи това обещание към електората по време на предизборната кампания, след която либералите дойдоха на власт. Двете предишни правителства на Канада също обещаваха легализация на лекия наркотик, но в крайна сметка не успяха да изпълнят намеренията си.

През октомври победата на либералите на парламентарните избои предизвика скок на акциите на канадските компании, които произвеждат медицински канабис.

Инвеститорите изглежда виждат в тези компании първите, които ще се възползват от пълната легализация на употребата на канабис в Канада.

След като призна в предизборната кампания, че е пушил канабис няколко пъти в живота си, Трюдо посочи, че едно от първите неща, което либералното правителство смята да направи, ще бъде да се либерализира това производство като се опира на модела, разработен от американския щат Колорадо - пионер в областта.