Движението на ГКПП Дунав мост се нормализира. Към момента (19 часа - б.р.) по-малко от 30 камиона изчакват обработка, съобщиха за БГНЕС от Агенция „Митници”.

Митниците продължават да обслужват товарните превозни средства на три гишета, за да не се допусне ново струпване. През последните дни беше регулирано и пропускането в двете посоки през моста с цел по-бързо да се изчисти опашката от българска страна.

Струпването на камиони стана, след като от 1 декември плащането на пътни и винетни такси на ГКПП Дунав мост се извършва само чрез ПОС-терминали. При нормални обстоятелства разплащането за едно превозно средство отнема около 3 минути, колкото и разплащането с дебитна карта в търговски обект. Марката е антикорупционна и първо бе въведена на ГКПП Свиленград преди шест месеца. Леките автомобили могат да избират дали да заплащат таксите в брой или чрез карта, каза още от Агенция „Митници”.

Заради плащането на всички такси само чрез банкови карти на някои шофьори им се налагаше да чакат по 15 часа. Колона бе от над 10 километра, а много от шофьори бяха безкрайно изнервени и дори се стига до сбивания и скандали при опитите за пререждане.

Транспортни фирми се оплакаха, че закъсняват с доставки и товарене на камионите, както и че са принуждавани да отказват поръчки, защото не могат да ги изпълнят в срок, плащат и неустойки.