Петролните цистерни, които Русия показа на сателитни снимки и приписа на “Ислямска държава” (“Даеш”), в действителност принадлежат на иракските кюрди, заявиха представители на Иракски Кюрдистан, предадоха световните агенции.

Колите наистина превозват петрол до Турция и властите в иракската автономия никога не са крили това, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика на Иракски Кюрдистан Шерко Джавдат, цитиран от Анадолската агенция. Иракски Кюрдистан доставя в Турция собствен петрол и няма връзка с нелегалните доставки на петрол, добиван в контролираните от “Ислямска държава” региони, заяви той.

По-рано руското министерство на отбраната публикува снимки на петролни цистерни, придвижващи се от Иракски Кюрдистан към Турция, в подкрепа на обвинението, че семейството на турския президент Реджеп Ердоган е замесено в търговия с терористичната организация.

Турския външен министър Мевлют Чавушоглу изказал съболезнования на Русия за смъртта на пилота на сваления от Анкара руски бомбардировач по време на среща с руския му колега Сергей Лавров в кулоарите на срещата на ОССЕ в Белград. “Срещнахме се с ръководителя на турското външно министерство по негово настоятелно искане. Не чухме нищо ново”, коментира после Лавров.

 

В същото време премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че неговата страна не може да бъде поставена на колене с икономически санкции, предаде ТАСС. 

ПЪЛНА ВЛАСТ

Реджеп Ердоган поиска властта в страната да остане само у президента, а премиерският пост да се премахне. “Двойната система” на управление в Турция трябва да бъде премахната, коментира турският президент по отношение на споделянето на властта между президента и премиера.

“Трябва да премахнем тази двойственост. В противен случай без значение колко се харесвате взаимно или колко дълго сте работили заедно в миналото, може да се появят проблеми”, коментира президентът, цитиран от в. “Хюриет”.

Ердоган също така посочи френската президентска система на управление като добър пример за Турция. По отношение на възможността президентът да бъде избиран от редиците на партията Ердоган каза, че това би могло да бъде решение, ако не бъде договорено друго. Основателят на Партията на справедливостта и развитието е първият турски президент, избран директно от народа.