За първи път на бял свят излиза направен без неговото знание запис на говорещия спокойно Адолф Хитлер през 1942 г. Записът разкрива интонацията на фюрера на Третия райх в личен разговор с Карл Манерхайм, в който той не повишава тон, съобщи в. „Дейли мейл“.

От разговора става ясно разочарованието на Хитлер, когато научава, че през първата година от войната Русия е произвела 35 000 танка. По време на едноминутния запис Хитлер казва: „Ако някой ми беше казал, че един народ може да започне с 35 000 танка, щях да му кажа: „Ти си луд!“.“
Впоследствие той продължава фразата си, за да уточни, че „досега“ са били унищожени 34 000 от руските танкове. Финландският инженер Тор Дамен успял да запише първите 11 мин. от разговора между Хитлер и Манерхайм. Целта на Дамен била да запише официалните слова за рожден ден и отговорите на Манерхайм, но решил да продължи записа и след като разговорите превключили от официални на лични.

Агенти на тайната служба СС разбрали, че Дамен прави запис и незабавно изискали да бъде спрян. После касетата изчезва незнайно къде, за да се появи отново през 50-те години на миналия век.

Когато касетата става обществено достояние, много хора изразяват съмнение, че записът е фалшив, тъй като тонът на нацисткия водач е твърде мек.