Ако искате да управлявате ефективно парите си, да създадете условия за забогатяване и да се ориентирате правилно въ финансовите въпроси, едва ли някой друг може да ви даде по-добър съвет от Уорън Бъфет, чието състояние се изчислява на над 72 милиарда долара.Неговите съвети за 2016 година са публикувани на сайта GOBankingRates, който е посветен на въпроси, свързани с личните финанси. Именно Бъфет дава тук своите съвети както за начинаещи инвеститори, така и за такива, които се смятат напреднали в сложните финансови операции.

Ето и неговите 6 съвета за 2016 година:

1.Никога не губете пари.

„Правило номер едно е – никога не губете пари. Правило номер 2-никога не забравяйте правило номер 1”, казва милиардерът. На пръв поглед съвета му е елементарен, едва ли някой може да смята, че да губиш пари е добра идея.

Погледнете обаче нещата по-широко и ще видите колко той е прав. Всъщност, Бъфет казва- избягвайте рисковете там, където това е възможно. Никога не рискувайте това, което ви е необходимо, за да получите онова, което искате, даже ако смятате, че шансовете ви са хиляда към едно във ваша полза.

Самият Бъфет неведнъж се е въздържал от много рискови инвестиции и е пропуснал хиляди възможности, които можеха да увеличат още състоянието му, например той никога не инвестира в технологии, което едва ли е най-правилното. Но следвайки стратегията да не влиза в излишни рискове той успя да натрупа състояние, което е съвсем достатъчно и неговата стратегия се оправдава напълно.

2. Стремете се да получите максимална печалба при минимална цена.

„Цената е това, което плащаш, печалбата-това, което получаваш”, казва милиардерът. Можете да загубите пари (и да нарушите правило номер 1) ако заплатите висока цена за минимална печалба. Това може да се случи, ако например вземете кредитна карта, тъй като в допълнение към стойността на направените от вас покупки, плащате и високи проценти на издателя на картата.

Или когато купувате нещо-например акции на фондовата борса или недвижим имот във време, когато всички го правят и цените на пазара са завишени.

3.Развивайте в себе си правилни финансови навици.
„Ние се държим така, както сме свикнали и е възможно някои от нашите навици да останат незабелязани, докато не ни доведат до финансов крах”, каза Бъфет пред студенти.

Хората имат навици, които обичаме да нарушаваме и навици , които ни харесва да прилагаме. Най-важният навик е да се научим да икономисваме парите си, а най-голямата грешка- да не се учим да икономисваме парите си, смята Бъфет.

Според него, добре е да преустановим автоматичните плащания по сметки и преводите от наши сметки от банкова сметка, за да можем сами да се научим как да разпределяме парите си.

4. Винаги трябва да имате лесно достъпна наличност от пари.

Милиардерът дава пример с компанията си Berkshire Hathaway , където има винаги минимум 20 милиарда долара, които могат да бъдат използвани в случай на необходимост. Именно тази стратегия е опазила компанията от финансов крах през 2008 година, когато много инвеститори не издържаха на кризата и обявиха фалит.

„Разбира се, не всеки може да има такива пари накуп, но трябва да отделите някаква част от парите си и да ги оставите на депозит или в наличност. Това е особено важно ако сте предприемач и нямате постоянен доход”, съветва той.

5. Инвестирайте в себе си.

Човек трябва да инвестира в себе си по различни начини- от грижата за добра физическа форма, през грижа за здравето до търсене на работа, която да си харесва, както и да се стреми към допълнително образование.

„Всичко, което правите и е насочено към подобряване на подготовката и способностите ви, ще ви се върне десетократно и за разлика от други ваши активи, никога няма да ви напусне”, казва Бъфет в интервю .

В числото на инвестиция в себе си той допуска дори да си позволите неочаквана, но интересна ваканция, която да ви даде нови непознати навици и усещания.

6. Поставяйте дългосрочни цели пред себе си.

Една от най-честите грешки, които прави човек е да се възползва от ценови ръст или възможност да реализира голяма сума в краткосрочна перспектива, смята милиардерът. Това най-често води до неприятни последствия след известно време.

Вместо това, поставяйте си дългосрочни цели, съветва Бъфет. Вместо да търсите „бързи пари”, концентрирайте се върху осигуряване на ръст на вашата покупателна способност през целия ви живот.