Помните ли Брад Пит в култовия филм "Гепи" на Гай Ричи от 2000 г.? Холивудският красавец изигра великолепно герой на име Мики О'Нийл - шампион по незаконен бокс с голи ръце.

Сладкодумен, татуиран и по-як от пирон в ковчег, персонажът принадлежеше към скитническа общност, популярна на Острова като Irish Travellers.

Именно от тази енигматична етническа група идва сензацията Тайсън Фюри. Отписван от букмейкъри и експерти, 27-годишният британец нахлу варварски и безпардонно на голямата сцена и сложи край на ерата "Владимир Кличко" в тежка категория. Победата му над украинеца пред 65 000 зрители в Дюселдорф е определяна от мнозина като спортно събитие №1 на 2015 г.

Кой всъщност е 206-сантиметровият великан, който превърна лицето на Д-р Стоманен чук в кървава пихтия? И откъде, за бога, извади нежния тембър, с който изпя парче на "Аеросмит" минути след победата направо на ринга?

При вида на 116-килограмовата планина от мускули е трудно да си представиш, че при раждането си Тайсън е тежал едва 450 грама.

Дошъл на този свят три месеца преждевременно

и лекарите се съмнявали, че изобщо ще оцелее. Когато се вгледал в миниатюрното лице на сина си, Джон Фюри видял нещо, което убягнало на медиците - дух на боец.

"Сигурен бях,

че ще живее, защото Бог

го гледа от небето

Казах им, че ще стане същинска канара - поне 213 сантиметра и 127 килограма, и че един ден ще бъде световен шампион по бокс при най-тежките. Веднага го кръстих Тайсън - на Майк Тайсън", спомня си 51-годишният Фюри-старши. Сам по себе си страховит исполин, наскоро излязъл от затвора след 5-годишна присъда за сбиване, струвало едното око на противника му.

Както стана дума, фамилията е част от номадска общност в Ирландия, спазваща собствени правила и традиции. Наричат ги джипси, а самият Тайсън е избрал никнейма Джипси Кинг за профила си в туитър.

Тези около 20 000 души живеят в своеобразни катуни - временни къмпинги с каравани и палатки, без да се застояват дълго на едно място. Въпреки това не е никак сигурно, че са точно роми. Антрополозите непрекъснато спорят за произхода и историята им. Появили са се на Острова през XVII в. Според някои учени корените им водят към Индия, според други са потомци на келтите. Езикът им е причудлива смесица от ирландски и ромски думи.

Бъдещият шампион расте със свободен дух и се калява в юмручни схватки срещу момчетата от останалите каравани. Най-яростният спаринг-партньор е брат му Шейн. За ринг им служи раздърпана черга. Разполагат само с един чифт ръкавици - тези на баща им, вмирисани на пот. Всеки слага по една, а около другата си ръка увива хавлия. Налагат се до припадък.

А Тайсън упорито сбъдва пророчеството на татко си - на 14 години се извисява до 195 сантиметра. Угоява се с бургери от веригите за бързо хранене. "Когато бе още малък, падна и си счупи ръката - разказва Джон. - Докато го носех към болницата, си помислих, че тежи като слон. А когато зае почти цялото легло, си казах - този наистина ще стане световен шампион."