Напуснах системата на МВР след много силен натиск от страна на ДСБ. Този натиск обаче в един момент започна да въздейства и върху системата. И това беше един от основните мотиви да си подам оставката, за да може системата да функционира нормално. Това обяви в сутрешния блок на bTV бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Натискът беше очеваден, имаше един генерал, който не слизаше от медиите. Това влияеше, по-важно е в момента как се осъществява този натиск. Нормално ли е председателят на вътрешната сигурност да каже, че ако 10 000 души напуснат системата, това ще бъде добре? На въпрос за ген. Атанас Атанасов ли става дума, Лазаров не отрече: „Да, за ген. Атанасов говоря“. Тази система е изключително консервативна, изтъкна бившият главсек.

„Нормално ли е Радан Кънев да заявява, че съдебната система е най-важният бастион на мафията и да не посочва нито един факт? Нека да бъде така добър да каже: Мафията се съдържа в лицето на този, този и този магистрат“, зове още Лазаров.

Не остана неомазана система, възмути се той.

„В този контекст премиерът на Великобритания къде идва на първо място, след като започнаха първите удари? Идва на първата граница на ЕС. Може би това са най-големите препятствия в ЕС“, намекна Светлозар Лазаров.

По темата „Яневагейт“, където в запис бе споменато и името на Светлозар Лазаров като част от бастиона на ДПС, бившият главен секретар заяви: „Ако съдебната система е част от мафията, значи и аз съм част от бастиона на ДПС, що се отнася до риториката на казаното“.

Да си ги назначат двете (Янева и Ченалова, б.р.) като говорителки на ДСБ и всичко да си дойде на мястото, призова Лазаров. „Прави ми впечатление, че риториката на двете каки много съвпада с риториката на ДСБ – на Ген. Атанасов, на Радан Кънев и отчасти на Христо Иванов“, отбеляза още той. Като политически шантаж и политически рекет определи Лазаров случващото се. „Аз бях споменат и във вътрешната комисия, че имам нещо общо с „Червеи“.

Нито 400 дни са подслушвани протестиращи, нито имам нещо общо с делото Червеи“, категоричен бе Светлозар Лазаров. Той категорично отказа да коментира делото „Червеи“, подчертавайки, че в в съдебна фаза, а и по-конкретно защото нямал нищо общо с него. На въпрос как е бил назначен на власт бившият главен секретар на МВР псоочи: „Аз съм назначен два пъти на власт – веднъж по времето на Плевнелиев, след това на Орешарски, нека те да ви кажат“.

На въпрос с какво се занимава сега, той посочи: „Казано на шега съм анализатор на свободна практика. Ако трябва да се обърнем по-сериозно към нещата, занимавам се с анализи на миграционните процеси“. „Чувствам се част от МВР, там е минал съзнателният ми живот“, завърши бившият главен секретар на МВР.