Грипната епидемия ще е в началото на следващата година, най-вероятно през януари, каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Тя допълни, че за момента няма регистрирани нови грипни вируси, а нивата на заболелите от респираторни заболявания са по-ниски в сравнение с минали години.

„В момента сезонът е доста слаб във всички европейски страни. В някои от тях има изолирани грипни вируси. В България още няма“, обясни проф. Кожухарова. Тя допълни, че картината в Европа по отношение на вирусите все още не е ясна.

„В момента се изолират всичките вируси, които са включени в грипната ваксина. Имам предвид пандемичния грипен вирус AH1N1 „Калифорния“, в по-малка степен представители на AH3N2 „Швейцария“, който е включен във ваксината, и представителите на грипните вируси тип B. Така че картината и в Европа в момента не е ясна. Може би наистина трябва да изчакаме следващата година, за да видим накъде ще тръгнат нещата, но очевидно тази година ще я изпратим без грипна епидемия“, посочи проф. Мира Кожухарова.

Тя каза още, че грипът не трябва да бъде подценяван. Важно е да се прецени кога да се потърси лекарска помощ, най-вече за децата, възрастните хора и тези с хронични заболявания, допълни професорът. Тя препоръча хората да не се самолекуват с антибиотици, защото тези медикаменти могат да доведат до сериозни последици, когато не се прилагат по лекарско предписание.