Годината почти се изтърколи и дойде време за най-големия християнски празник по време на коледните пости - Никулден. Това е денят, в който консумацията на риба е разрешена и дори задължителна, стига да сме спазили няколко условия:
- Рибата, която поднасяме, трябва да е с люспи (най-често това е шаранът), защото се смята, че "голата риба" означава бедност и болест.
- Докато домакинята почиства люспите на рибата, трябва да внимава те да не падат на пода, защото така гоним късмета от къщата. 
- Рибата и хлябът трябва или да се изядат, или да се раздадат, а костите от рибата да се изгорят в камината, да се хвърлят в река или да се заровят в двора, за да се умножат здравето и благополучието в семейството. 
Дори и да не спазите някое от горните условия, не забравяйте, че Никулден освен празник на моряците, рибарите, търговците и банкерите е празник и на семейството. Затова споделете радостта от празника, като съберете близки роднини и приятели и отдайте почит на свети Николай Мирликийски, като отрупате трапезата с рибни ястия, морски дарове и, разбира се, обреден хляб.

Рибник 
Приблизителна цена: 13.50 лв.
Продукти: 1 шаран около килограм, 6 глави стар лук, нарязан на ситно, 1 червена чушка, наситнена, 1 домат, обелен и настърган, 1 ч.ч. счукани орехи, 1 ч. л. чубрица, 1 ч.л. смлян черен пипер, 100 мл олио; за тестото: 1 кг брашно, половин кубче мая, 1 с.л. оцет, щипка сол.
Начин на приготвяне: В малко сгорещена мазнина се задушават лукът, чушката и доматът, а когато зеленчуците омекнат и се отстранят от огъня, към тях се добавят орехите, чубрицата, сол и черен пипер. С тази смес се пълни почистеният, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран. Зашива се с попарен във вряла вода конец.
Маята се разтваря в 150 мл хладка вода. Прибавя се солта и 1/2 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло, за да втаса за 15 минути. Пресятото брашно се изсипва в тавичка, в средата му се преви кладенче, в което се слага маята, още една щипка сол и малко хладка вода, така че да се замеси средно меко тесто. След като то е оформено, се разделя на две части и всяка се разточва на дебела кора с размерите на тавичката, в която ще се пече рибата. В намазнена тава се поставя едната кора, а върху нея - шаранът, който се покрива с втората кора. Излишното тесто се отстранява, а върху горната кора с помощта на нож се очертават главата и люспите на рибата. Кората се намазва с олио и рибата се пече 2 часа на умерена фурна.

Печена с гъби
Приблизителна цена: 16.00 лв.
Продукти: 1 кг риба (по избор), 50 мл олио или 50 г масло, 200 г гъби, нарязани на филийки, 2 глави лук, нарязани на полумесеци, 1/2 връзка магданоз, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1/2 ч.ч. галета, 1/2 ч.ч. рибен бульон, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства и измива. Поставя се в намазана с олио тавичка и около нея се нареждат гъбите и лукът. Залива се с виното и бульона, посолява се и се поръсва с черния пипер и магданоза. Отгоре се посипва с галетата, слага се маслото, нарязано на малки кубчета, или се напръсква с олиото и се пече в загрята до 180 градуса фурна за около 30-40 минути.
*Цената е калкулирана при приблизителна цена на рибата от 12 лева за килограм.

Обредна пита
Приблизителна цена: 3.00 лв.
Продукти: 800 г брашно, 1 кубче мая (42 г), 400 мл топла вода, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. захар, 1/2 с.л. сол, зехтин за намазване, семена за поръсване (мак, сусам).
Начин на приготвяне: Маята се разтваря със захарта в 100 мл от водата. Поръсва се с малко брашно и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното и солта. Наливат се шупналата мая, зехтинът и водата. Разбърква се добре с дървена лъжица. След това се прехвърля на плот и се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазана със зехтин купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто се накъсва на 12 парчета и всяко се оформя на топка. Едната се заделя за декорация. Останалите се подреждат в намазана със зехтин тава. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат. От заделеното тесто се оформя декорация – котва или кръст, който се залепва с малко вода за питата. Фурната се загрява на 100 градуса, с вентилатор. Питката се намазва със зехтин, поръсва се със семената, слага се във фурната, след 10 минути температурата се увеличава на 180 градуса и се пече докато порозовее, около 35 минути.

Октопод на грил с постна гарнитура
Приблизителна цена: 28.00 лв.
Продукти: 1 октопод (около 800 г) или 600 г пипала, 1 лимон, 1 дафинов лист, 50 мл зехтин, 50 г сушени домати, 1 ч.л. риган, 4 скилидки чесън, сол на вкус; за гарнитурата: 150 г дребна леща (зелена или черна), 1 малка глава червен лук, 1 скилидка чесън, 100 г чери домати, 50 г сушени домати, 1 стрък целина (стебло), 1 стрък пресен риган, 1 стрък прясна мащерка, 50 г зелени маслини (без костилка), 50 мл зехтин, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Октоподът се вари около 40 минути заедно с половината лимон и дафиновия лист, като се проверява за готовност с шишче. След това лилавата ципа по повърхността му се почиства внимателно (доколкото е възможно) и се нарязва на по-малки парчета. Сокът от останалия лимон се смесва със зехтина. Добавят се наситнените чесън и сушени домати и се поръсва с ригана. Октоподът се маринова в тази смес за една нощ. Гарнитурата се приготвя, като лещата се сварява във вода, отцежда се и докато е още топла, се смесва с разрязаните на две чери домати, наситнените чесън, сушени домати, маслини, лук и целина. Поръсва се с мащерката и ригана и се овкусява със сол и зехтин. Парчетата октопод се запичат на грил тиган от всяка страна - до златисто. Посоляват се и се сервират с лещата.