Български и румънски студенти във Великобритания са заплашени от предсрочно прекъсване, тъй като британското правителство спря отпускани досега заеми за следване и издръжка, пише студентският вестник "Джърнъл", който излиза в Единбург, Шотландия.

Британските власти замразиха парите за общо 7448 студенти.
Това стана, след като бе установен

дефицит от 1,4 млрд. лири в бюджета на министерството на бизнеса, иновациите и професионалното обучение.

Според шотландския студентски вестник един на всеки шестима студенти, кандидатствали за този вид заем, е от България или Румъния. Кредитите са спрени заради появили се в края на 2013 г. година съмнения за измами.

За да получат такъв вид заем, студентите трябва да докажат, че от поне три години живеят във Великобритания. След проверка на документи правото на кредит е върнато на около 850 души.

Увеличаването през миналата година на броя на студентите, кандидатстващи за финансиране, може да е усложнило още повече процеса на проверки, отбелязва "Джърнъл". В резултат са

били отпуснати пари на студенти, които не са имали право на заеми и субсидии.

Държавната Компания за студентски заеми (КСЗ) е замразила средствата на близо 7500 студенти и е поискала от тях допълнителна информация в подкрепа на уверенията им, че пребивават в страната поне от три години.

Тя обещала, че ще отблокира парите на студентите, които докажат, че имат право на помощ.

Британското правителство обаче подчерта, че онези младежи, които бъдат уличени в измама, ще получат доживотна забрана да кандидатстват за държавно финансиране за образование.